Mesajı Okuyun
Old 21-02-2017, 17:31   #9
moltisanti

 
Varsayılan

İkiye ayırarak sorunuzu cevaplarsam;

1) Bonolardaki kurum bildiğiniz üzere aval adı verilen ve kefaletten farklı bir şahsi teminattır.

''Aval ile kefaleti birbirinden ayırmak gereklidir. Kefalet, fer'i nitelikte olmasına karşın, aval bağımsız ve aslî bir nitelik taşır. Aval veren, lehine aval verilenin ileri sürebileceği ve senedin şekline ilişkin olanlardan başka geçersizlik sebeplerini defi veya itiraz olarak alacaklıya karşı ileri süremez. Oysa kefil, asıl borçluya ait kişisel defilerden yararlanabilir. Kefaletin, mutlaka asıl borç senedi üzerinde gösterilmesine lüzum olmadığı halde, aval şerhinin mutlaka poliçe, bono veya alonj üzerine yazılması gerekir.
Bono üzerine açığa imza atılsa dahi bu, aval olarak nitelendirilir ve aval veren, bononun diğer borçlusu ile birlikte müteselsilen sorumlu olur (TTK.614). TTK.nun 636. maddesi hükmü gereğince kambiyo senetlerinde müteselsil borçluluk esası olduğundan, bu tür senetlerde imzası olan herkes, hamile karşı müteselsilen sorumludur. Bu açıklamalar doğrultusunda Türk Ticaret Kanunu'nda özel hükümler olması nedeniyle kambiyo senetlerinde BK' nun 584. ve 603. maddeleri uygulanamaz. Borçlunun bonoların bedelinden şahsen sorumlu olmadığına ilişkin itirazı yerinde bir gerekçe ile reddedildiğine göre, bonoların tanzim tarihinde aval işlemine karşı eşinin rızasının alınmadığı için aval işleminin geçersiz olduğuna dair itirazınında belirtilen gerekçe ile reddine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir.''
(12. Hukuk Dairesi 2013/27840 E., 2013/36202 K.)

2) Ticari işlerde TBK hükümleri uygulanmaz şeklinde Yargıtay kararlarını belki; TBK'nın genel nitelikteki hükmünün TTK'daki aynı konuyla ilgili getirilmiş özel hükmü karşısında uygulanmaması faraziyesinde kabul edebiliriz. (Muhtemelen hatırladığınız Yargıtay kararları da bu minvaldedir.)
Zira;

Türk Medeni Kanunu
C. Genel nitelikli hükümler
Madde 5 - Bu Kanun ve Borçlar Kanununun genel nitelikli hükümleri, uygun düştüğü ölçüde tüm özel hukuk ilişkilerine uygulanır.


Hüküm açıktır.