Mesajı Okuyun
Old 13-02-2017, 08:51   #1
Av.Ramazan VEFA

Varsayılan kefalet sözleşmesi eşin rızası

mrb değerli meslektaşlarım,

Abim arkadaşına bankada kefil oluyor.Ancak arkadaşı daha sonra taksitleri ödemediği için ve bu şahsın adına malvarlığı olmadığı için de banka her gelen taksitler için abimi sıkıştırıyor.Abim toplamda 42.000 olan borcun yaklaşık 30.000 TL sini ödemiş ve son 12.000 civarı 3 taksit kalmış ben yaptığım araştırmalar neticesinde 1 TEMMUZ 2012 tarihinden sonraki kefalet sözleşmelerinde eşin rızası yoksa eğer bu kefalet sözleşmesinin geçersiz olduğunu düşünerek çünkü eşi, bankada rıza gösterdiğine dair imza atmamış ve abim kefil olduğu tarihte evli idi.Söz konusu kredi 2014 yılı başlarında çekilmiş yani kanunun yürürlük tarihinden 2 yıl sonra.
ben artık ödememesini söyledim.

sorum şu:
1-Bankanın abimi icraya vermesini bekleyip itiraz mı edeyim sonrasında açılan itirazın iptali davasında ödenen tutarları dekontları delil gösterip geri mi isteyeyim.

2-Yoksa onları beklemeden ilk önce menfi tespit davası mı açıyım kefalet sözleşmesinin geçersizliğini dile getirip, menfi tespit sonuçlandıktan sonrada ödenen 30.000 TL yi faiziyle geri istemek için alacak davası mı açıyım.

not:bu konuda kefaletin geçersiz olduğa ilişkin onlarca içtihat var.teşekkür ederim şimdiden