|
Merhaba Değerli Meslektaşım,
Doğumla Türk vatandaşı olup da, çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığından ayrılarak Alman vatandaşlığına geçen ya da bu kişilerin - Türk vatandaşı olmayan - 3 üncü dereceye kadar olan altsoyu olup, Mavi Kartlılar kütüğüne kayıtlı özel statülü yabancı konumunda olan bu kişiler, tanıma/tenfiz davası açmadan da boşanmalarını Türkiye’de geçerli olarak tanıttırabilmektedirler. Bu kişiler, usulüne göre tasdik edilmiş ve onaylanmış boşanma kararı ile yurt içinde nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere (büyükelçilik veya konsolosluklar) boşanmanın Mavi Kartlılar Kütüğine tescil işlemi için başvurabilmektedirler. Alman Mahkemesinden alınan boşanma kararının Mavi Kartlılar Kütüğüne tescil edilebilmesi için, kesinleşmesinin ardından yeminli tercüman aracılığı ile Türkçe’ye çevrilmesi ve onaylattırılması yeterlidir.
Nitekim;
Mavi Kartlılar Kütüğü ve Beyan Edilen Nüfus Olaylarının Tutulması Hakkında Yönerge'nin 10 uncu maddesi şu şekilde düzenlenmiştir.
MADDE 10 – (1) Mavi Kartlılar Kütüğünde kayıtlı kişilerin kişisel durumlarına ilişkin olarak nüfus müdürlüklerine ya da dış temsilciliklere intikal eden her türlü form, tutanak, yazı, evrak ve belgelerin işleme alınması Nüfus Hizmetleri Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 167 nci maddesi hükümlerine göre yapılır.
(2) Milletlerarası Ahvali Şahsiye Komisyonunca hazırlanarak uygulamaya konulan sözleşme gereği düzenlenen ve belirli bir formüle sahip, çok dilde düzenlenmiş olan kişi hallerine ilişkin belgeler tasdike yönelik herhangi bir işlem görmeden doğrudan kabul edilerek işleme alınır.
(3) Mavi Kartlılar Kütüğünde kayıtlı kişilerin uyruğu bulunduğu ülke makamlarından almış oldukları karar ve idarî belgeler usulüne göre tasdik edilmiş ve onaylanmış ise, ayrıca 27/11/2007 tarihli ve 5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun hükümleri uyarınca tanınması veya tenfizi istenmez.
Bu bağlamda (artık) Türk vatandaşı olmayan ya da bu kişilerin 3 üncü dereceye kadar olan altsoylarından biri olan Mavi Kartlılar Kütüğüne kayıtlı Mavi Kartlıların nüfus olaylarına ilişkin karar veya idari belgeler usulüne göre tasdik edilmiş ve onaylanmış ise, 5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanunun 50 ila 59 uncu maddeleri uyarınca Tanıma veya Tenfiz işlemi yapılması zorunlu değildir.
Ancak, Mavi Kartlıların nüfus olaylarına ilişkin beyan ve değişiklikler yalnızca "MAVİ KARTLILAR KÜTÜĞÜ" üzerinde yapılabilmektedir.
Şayet müvekkiliniz halen eski pembe kart/5203 sayılı kanunla tanınan hakların saklanmasına ilişkin belgeye sahip ise, bu belge hamillerinin yeni oluşturulan "Mavi Kartlılar Kütüğünde" kayıtları bulunmamaktadır. Bu nedenle, bu kişilerin nüfus olayları işlenememektedir.
Öncelikle müvekkilinizin Mavi Kartını Nüfus Müdürlüğüne giderek yeniletmesini, ve kendisini "Mavi Kartlılar Kütüğüne" tescil ettirmesini söyleyin. Bunun için yabancı ülke kimliğini, 2 fotoğraf ve eski mavi kartını alıp götürmesi yeterli. Nüfus Müdürlüğünde bu değişiklik aynı gün 10-15 dakikalık bir süre içerisinde gerçekleştirilecek, akabinde kendisine 5901 sayılı Türk vatandaşlığı kanunun 28 inci maddesi kapsamında tek başına kimlik belgesi olarak geçen ve Mavi Kartlılar Kütüğüne kayıtlı Kimlik Paylaşım Sistemi üzerinden sorgulanabilen Yeni "Mavi Kart" verilecektir. Daha sonra, elinizdeki Alman mahkemesince verilen usulüne göre onaylanmış ve kesinleşmiş Boşanma Kararını da nüfus müdürlüğüne götürerek ya da aynı gün ibraz ederek, boşanmayı Mavi Kartlılar Kütüğüne tescil ettirebilir, böylece müvekkilinize eski kızlık soyadı ya da yeni soyadında da Mavi Kart çıkarttırabilirsiniz.
Bazı kurumlarda memurların bilinçsizliğinden ya da kurumlar sistemlerini Mavi Kartlılar Kütüğüne uyumlu hale getirmediğinden dolayı sorgulamaların zaman zaman yanlışlıkla kapalı kütükten yapıldığı, kimlik numarasının da aynı olması nedeniyle, eski kapalı kütükte yer alan ad-soyada ilişkin bilgilerin çıktığı bilinen bir gerçektir. Bu tür durumlarda, müvekkilinizin kimlik sorgulamasının Mavi Kartlılar Kütüğü üzerinden yapılması gerektiğini belirtmesi veya talep etmesi gerekir.
Kapalı Nüfus Kayıtlarında, kısacası Türk vatandaşı iken kayıtlı olduğu Aile Kütüklerinde ise 5490 sayılı kanunun 14 üncü maddesindeki hüküm nedeniyle değişiklik yapılamamaktadır. Ancak Mavi Kartlılar Kütüğü ile Kapalı Aile Kütükleri arasında soyadı farklılığı nedeniyle ciddi mağduriyet yaratıcı durumlar ortaya çıkıyorsa, bununla ilgili Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açılıp, gerekirse Anayasa Mahkemesi bireysel başvuru yoluna kadar gidilmelidir. Bununla ilgili önceden açılmış dava ve yargı kararları vardır.
Selamlar,
|