Mesajı Okuyun
Old 24-01-2017, 18:43   #2
Admin

 
Varsayılan

Olaya yeni BK'yı de uygulasak, eski BK'yı da uygulasak kira borçlarında zamanaşımı 5 yıldır. (yeni BK 147, eski BK 126/1). Geçmişteki ödemenin 2010'da muaccel olan yeni dönem kira borcununun zamanaşımı nasıl etkilediğini düşündüğünüzü tam anlayamadım ama bence zaman aşımı 5 yıl olarak hesaplanmalı.

Sözleşmenin ne şekilde uzadığını belirtmemişsiniz ancak sözleşmede özel bir madde yoksa BK 347 gereğince 1'er yıl olarak uzayacaktır. Aynı şekilde sözleşmede artış şartı olup olmadığını da belirtmemişsiniz, ancak özel artış şartı varsa onu uygulamanız gerek, yoksa eski BK'nin uygulandığı yıllar için artış yapamazsınız, yeni BK'nın uygulandığı yıllar içinse ÜFE artışı yapacaksınız.

Neden dava açmak istediğinizi de tam anlayamadım, bence doğrudan 30 günlük icra takibi yapmak sonuç alıcı olacaktır. Neticede borç ödenmediğinde bu tartışmaları tahliye davasında yapacaksınız ve kiracının savunmaları uygun bulunmazsa tahliye tehdidi ile karşı karşıya kalacak, oysa alacak davası onun açısından hiçbir risk taşımıyor.

Ayrıca para yönünden ihtilafa düşüyorsanız önümüzdeki dönem için Bk 347/1'i uygulamayı da değerlendirebilirsiniz, kiracı tahliyeye hazır değilse bedele ilişkin taleplerinizi kabul etmek zorunda kalacaktır diye düşünüyorum.