Mesajı Okuyun
Old 03-01-2017, 11:46   #2
Cumhur Okyay

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan ahmet kasım özer
sayın meslektaşlarım iyi günler
benim sorum şöyle
Müvekkilime ilamda davalı olmamasına rağmen icra emri gönderilmiş, icra emrine konu edilen alacak miktarı da epeyce büyük, biz bu icra emrini iptalini mahkemeden istedik mahkemede kabul etti ancak istediğimiz ,% 20 tazminatı vermedi. verilmesi konusunda içtihat aradım bulamadım sorumla ilgili cevabınızı bana gönderirseniz memnun olurum

T. C.
YARGITAY
HUKUK GENEL KURULU
E. 2005/19-286
K. 2005/268
T. 27.4.2005

• İTİRAZIN İPTALİ DAVASI ( Reddedilen Bir Alacaklı “Haksız” İse de Kötüniyetli Olarak Kabul Edilemeyeceği - Kötüniyet Tazminatıyla Sorumlu Tutulamayacağı )

• KÖTÜNİYET TAZMİNATI ( İtirazın İptali Davası Reddedilen Bir Alacaklı “Haksız” İse de Kötüniyetli Olarak Kabul Edilemeyeceği - Tazminatla Sorumlu Tutulamayacağı )

• HAKSIZ TAKİP ( İtirazın İptali Davası Reddedilen Bir Alacaklı “Haksız” İse de Kötüniyetli Olarak Kabul Edilemeyeceği - Kötüniyet Tazminatıyla Sorumlu Tutulamayacağı )

2004/m.67

ÖZET : Dava, İcra ve İflas Kanunu’nun 67. maddesine dayalı itirazın iptali istemine ilişkindir. “Kötüniyet tazminatı” olarak adlandırılagelen tazminat türü, takibe girişmekte kötüniyetli bulunduğu borçlu tarafından açıkça kanıtlanmış olan ya da öyle olduğu ayrıca kanıtlanmasına gerek bulunmaksızın dosya kapsamından açıkça anlaşılabilen alacaklıya yönelik bir yaptırım niteliğindedir.
Alacağının varlığına maddi hukuk kuralları çerçevesinde inanarak icra takibine girişen, ancak bunu usul hukuku kurallarına uygun şekilde kanıtlayamadığı için itirazın iptali istemi reddedilen bir alacaklı, İ.İ.K.nun 67. maddesi anlamında “haksız” ise de, kötüniyetli olarak kabul edilebilmesine ve dolayısıyla, bu iki koşulun birlikte gerçekleşmesini açıkça şart koşan söz konusu hüküm çerçevesinde tazminatla sorumlu tutulmasına hukuken olanak yoktur.