23-12-2016, 16:46
|
#2
|
|
BK 344/3'ün sözleşmenize uygulanıp uygulanmayacağı kira artışının ne şekilde yapılacağı yönünden durumu değiştirmiyor. BK 344'ün henüz uygulamaya girmediği sizinki gibi işyeri sözleşmelerinde de eski kira mevzuatı (6570 sayılı yasa) uygulanıyor ve bu yasa zamanında da kira artışı Yargıtay içtihatlarıyla benzer şekilde belirlendiğinden sizin durumunuzda 5. yılın sonunda hak ve nısfete göre artış yapılmasını isteme hakkınız var.
Bu nedenle yapmanız gereken kira tespit davası açmak ve davada da kiranın sözleşmenizdeki maddeye istinaden emsala göre belirlenmesini istemek. BK 344 veya 6570 S.lı yasadan bahsetmenize şu aşamada bence gerek yok, siz doğrudan davanızı sözleşme hükümlerine göre açabilirsiniz. Karşı taraf bu konuların tartışmasına girerse o zaman yanıtlarsınız.
6570 sayılı yasa zamanındaki uygulama, hak ve nısfete göre kiranın belirlenmesi için bilirkişi marifiyetiye mecurda keşif yapılması ve mecur ŞU ANDA boş olarak kiraya verilirse ne kadar kira getireceğinin belirlenmesidir. Bu noktada eski ödenen kira miktarının da bir önemi yok, mecurun şu andaki boş değeri önemli. Bilirkişinin belirlediği bu miktar üzerinden eski kiracı olduğu için Hakimler uygulamada %20 kadar bir indirim yaparak yeni kira bedelini belirler.
Tabii bundan sonra bu kira gerçek kira bedeliniz olacak ve stopaj, gelir vergisi vs. de bu şekilde ödenecek. Eskisi gibi bir miktarı elden, bir miktarı bankadan almak gibi bir seçenek yok. Ayrıca Mahkemenin belirleyeceği kira da BRÜT kira olacaktır, NET değil.
Reddedilen miktar üzerinden vekalet ücreti ödeyeceğinizden, davanızı açarken kira miktarını bu kriterlere göre belirlemenizde fayda var.
|