Mesajı Okuyun
Old 08-12-2016, 21:08   #2
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Muharrem Doba
Sayın meslektaşlarım,

Müvekkilim bir durak kira sözleşmesi imzalamış (kiracı konumundayız) ve sözleşme içerisinde şu şekilde bir madde var; Eğer, duraktaki araçlar belediye tarafından halk otobüsüne çevrilirse, sözleşme feshedilip aracın devri ... (müvekkilime) verilecektir.'

Yukarıdaki maddeye göre müvekkilin aracı alması erteleyici şarta bağlanmıştır. Bu sözleşme kapsamında müvekkil, dolmuşu iki sene işletmiş ve iki sene sonunda şart gerçekleşmiştir. Ancak karşı taraf (bedelinin ödenmesine rağmen) aracın devrini tarafımıza vermemektedir. Hatta bununla da kalmayıp aracı üçüncü bir kişiye satmışlardır.

Buna göre sözleşmenin karşı tarafını temerrüte düşürmemiz için ihtar çekmemize gerek var mı? Bu konuda farklı görüşler okudum; ancak net bir cevap bulamadım. Varsa Yargıtay kararı sunabilirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

Sözleşme hükmünde açıkça "sözleşmenin feshedilmesi"nden bahsedildiği ve aracın fesih sonucu isteneceği yazılı olduğundan, her durumda feshi ihbarda bulunup aracın teslimini bir süre vererek istemeniz gerekiyor.

Süre geçince aracın satıldığını belirttiğiniz için, terditli dava açmanız uygun olur. Aracın devrinin hükmen sağlanmasına, bu mümkün olmuyorsa rayiç değerinin ödenmesi şeklinde...