07-12-2016, 15:12
|
#5
|
|
Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 14/05/2013 tarih ve 2013/355 E, 2013/383 K sayılı ilamı Mirasın reddine ilişkin davada Gebze 1. Sulh Hukuk ve Dörtyol Sulh Hukuk Mahkemelerince ayrı ayrı yetkisizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosyayı incelemiş ve şu şekilde karar vermiştir :
“4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 609. maddesinde “Mirasın reddi, mirasçılar tarafından sulh mahkemesine sözlü veya yazılı beyanla yapılır.
Reddin kayıtsız ve şartsız olması gerekir.
Sulh hakimi, sözlü veya yazılı ret beyanını bir tutanakla tespit eder.
Süresi içinde yapılmış olan ret beyanı, mirasın açıldığı yerin sulh mahkemesince özel kütüğüne yazılır ve reddeden mirasçı isterse kendisine reddi gösteren bir belge verilir.” hükmüne yer verilmiştir.
Buna göre mirasın reddi isteminin Sulh Hukuk Mahkemesinde mirasçı tarafından sözlü veya yazılı beyanla yapılabileceği belirtilmiş ancak, yetkili mahkeme konusunda açık bir kural getirilmemiştir. Bu durumda, TMK’nun 576 ve HMK’nun 11. madeleri burada uygulanmayacaktır”
Somut uyuşmazlıkta uygulanabilecek emredici bir yetki kuralı bulunmamasına, kesin yetkinin bulunmaması halinde mahkemece re’sen yetkisizlik kararı verilememesine ve mirasın gerçek reddi yönündeki taleplerin murisin son yerleşim yeri dışındaki bir sulh hukuk mahkemesinde de yapılabileceğinin anlaşılmasına göre, uyuşmazlığın ilk talepte bulunulan Gebze 1.Sulh Hukuk Mahkemesinde görülüp sonuçlandırılmasına karar verilmiştir.
Özetle , mirasçılar murisin son yerleşim yeri dışındaki bir sulh hukuk mahkemesinden de mirasın gerçek reddini talep edebilirler. Bu hususta kesin bir yetki kuralı bulunmamaktadır. Bu nedenle talepte bulunulan ilk mahkemenin yetkisizlik kararı vermeden , dosyayı incelemeye başlaması ve sonuçlandırması gerekmektedir.
|