Mesajı Okuyun
Old 03-11-2016, 10:18   #1
advocateso

 
Varsayılan Mİrasçılıktan çıkarmanın iptali ve tenkis

Sayın Meslektaşlarım merhabalar;
müvekkilin babası vefat ettiğinde geriye mirasçı olarak müvekkili (ilk evlilikten olma oğlu) ve ikinci eşi ile eikinci evlilikten olma çocuğunu bırakmıştır. Ancak muris ölümünden önce el yazısı ile (şekil şartları tam olarak varsayabiliriz) vasiyetname bırakıyor ve vasiyetnamede müvekkili mirasçılıktan çıkardığını gerekçeleri ile birlikte belirtiyor. Vasiyetnamede bunun dışında bir tasarruf söz konusu değil.
Çıkarma sebeplerinin geçersiz ve asılsız olmasına bağlı olarak mirasın açılmasından sonraki 1 yıllık süre içerisinde mirasçılıktan çıkarma yönündeki ölüme bağlı tasarrufun iptali davası açmayı düşünüyorum. Ancak bir takım Yargıtay kararlarında, çıkarmanın iptali davasında iptal kararı verilecek ise davaya tenkis davası olarak devam edilmesi gerektiği belirtiliyor. (nedeni TMK 512/3:Sebebin varlığı ispat edilememiş veya çıkarma sebebi tasarrufta belirtilmemişse tasarruf, mirasçının saklı payı dışında yerine getirilir; ancak, mirasbırakan bu tasarrufu çıkarma sebebi hakkında düştüğü açık bir yanılma yüzünden yapmışsa, çıkarma geçersiz olur.)
Oysa benim mantığım: çıkarmanın iptali davası açar ve dava kabul edilirse bir Sulh Hukuk mahkemesine başvurarak, murisin vasiyetname ile müvekkili ıskat ettiğini ancak Asliye Hukuk mahkemesi kararı ile çıkarmanın iptal edildiğini beyan ederek veraset ilamı almak (saklı payımız kadar bile olsa) ve buna göre intikal işlemlerini gerçekleştirmekti. Ancak tenkis işin içine girecek ise ve buna göre işlem yapılacaksa, sadece çıkarma yönündeki ölüme bağlı tasarrufun iptali davası açtığımızda dava bitene kadar tenkis davası açma süresi (1 yıl) geçmiş olacak.
Mirasçılıktan çıkarma yönündeki tasarrufun iptali davası açan ve sonuca giden meslektaşlarımız varsa bilgi ve mümkünse karar örneklerini paylaşabilirlerse çok memnun olurum.
Bu uzun ve karışık sorumu okuyan, yorum ve tecrübelerini paylaşan tüm meslektaşlara şimdiden çok teşekkür ederim.