Mesajı Okuyun
Old 28-10-2016, 11:07   #1
cordell

 
Soru Baba kütüğünde yanlış yazılan ismin düzeltilmesi

Merhabalar sayın meslektaşlarım,

Müvekkilem, babasının vefatının ardından veraset ilamı çıkartmak isterken, nüfus kayıtlarındaki bir yanlışlık sebebiyle çıkartamıyor. Yanlışlık şu şekilde:

Müvekkilenin doğum yeri ilçe nüfus müdürlüğünde mevcut kayıtlarda ismi "Şüle" olarak geçiyor; ancak kendisi doğumundan bu yana Şule olarak biliniyor. Evlenip, eşinin kütüğüne geçerken ismi Şule olarak kaydediliyor ve ilgili bütün resmi evraklarda (pasaport, çocuklarının kimlikleri vb.) "Şule" olarak geçiyor.

Bu durumun düzeltilmesi adına, nüfus kaydının düzeltilmesi davası açılması gerektiğini düşünüyorum; ancak bu yönde yaptığım araştırmalarda, çekişmesiz yargıya giren isim değişikliği davaları ile ilgili sonuçlar çıkıyor.

Sorularım şu şekilde:
1) Davalı olarak idareyi göstermem gerekiyor mu? Göstereceksem ilçe nüfus müdürlüğünü mü yoksa T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nü mü göstereceğim? UYAP üzerinde davalı olarak kurumu seçerken zorlanıyorum.
2) Bu tarz bir dava açan varsa, dava ortalama ne kadar sürede sonuçlanıyor?
3) Dava, 5490 s. Kanun'un 36. maddesi uyarınca yerleşim yerinde açılıyor diye biliyorum. Yanılıyorsam düzeltmenizi rica ederim.
4) İlgili idareyi bu davada davalı olarak gösterirsek, idarenin tutumu nasıl oluyor, bilen var mı?

Yardımcı olabileceklere şimdiden çok teşekkür eder, saygılarımı sunarım.

Not: Müvekkileme, maddi hataya dayanarak, dava açmaksızın adını Şüle olarak değiştirme ihtimalinden bahsettim; ancak bu tarz bir değişiklikten etkilenecek çok fazla unsur olduğu için böyle bir yola başvuramıyorum.