17-10-2016, 15:59
|
#1
|
|
TMK 197 boşanma ve ayrılık sürecinde aile konutu
Müvekkil eşi ile 4 yıldır evli olup 9 ay önce anlaşmalı boşanma davası açmıştır. protokolde belirtilmeyen ve boşanma karşılığında müvekkil tarafından eşine alınan bir taşınmaz bulunmaktadır. ancak diğer eş daha sonra boşanmadan vazgeçerek anlaşmalı boşanma davası çekişmeli hale gelip müvekkil tanık ve delil gösterilmediği için reddedilmiştir. Müvekkil tarafından mahkeme gerekçeli kararı tebliğ yeni talep edildiğinden hala kesinleşmemeiş olup 15 günlük yasal temyiz etme süreceindedir. dosya bu nedenle daha kesinleşmemeiştir. Ancak eşler anlaşmalı boşanma reddi sonrası yani yaklaşık 7-8 aydır aynı evde yaşamakta olup geçen hafta yaşanan büyük bir kavgadan sonra müvekkil evi kendi isteği ile terk edip işyerinde yaşamak zorunda kalmaktadır.. Sorularıma gelecek olursak
1. Temyiz aşaması olmadan dosya kesinleşirse ben daha sonra 3 yıl beklemeden dava açabilir miyim? açabilirsem hangi gerekçelere dayanmam gerekir? şiddetli geçimsizlik sebeplerine dayanma yada eski olaylara dayanarak dava açma hakkım mevcut mudur?
2. Müvekkil şuan evlilik öncesi satın aldığı aile konutunda kalmamakta işyerinde kalmaktadır. TMK 197/2 gereği mahkemeden diğer eşin müvekkil tarafından anlaşmalı boşanma için alınan taşınmaza yerleşerek aile konutundan çıkmasını ve her ne kadar aile konutu olarak kullanılmış olsa da müvekkile de kendi taşınmazına yerleşmesini talep etme hakkım var mıdır? Çünkü davalı eşe ait bir ev bulunmaktadır.
3. Aile konutu(Aile konutu şerhi bulunmamaktadır.) müvekkilin evlilik öncesi taşınmazı olması sebebiyle taşınmazı satıp başka bir taşınmaz alması sorun yaşatır mı?
4. Sonuç olarak müvekkili nasıl boşatabilir ve kendi evine tekrar boşanacak eşi olmadan geri dönmesini sağlayabilirm? şimdiden teşekkürler
|