Mesajı Okuyun
Old 11-10-2016, 00:39   #11
Gemici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Mesut Gündüz
Alman noteri böyle bir hatayı nasıl yapmış, aynı anda iki ülkeninde vatandaşı olduğu için olabilir. Saygılarımla
Sayın Mesut Gündüz,
Alman noterin herhangi bir hatası söz konusu değil olayda. Ayrıca, bir noterin kendisine gelip te 'şu benim vekaletnameyi tasdikle' ricasında bulunan kişinin hangi ülke vatandaşı olduğunu ve iki ülke vatandaşı mı yoksa tek ülke vatandaşı mı olduğunu araştırıp ona göre söz konusu belgeyi tasdik etmesi, ya da geri çevirmesi de söz konusu değil. Olayda tek, çift veya üç vatandaşlıktan ziyade, noterin önüne gelen evrakı okuyabilip okuyamaması ve evrakın içeriğini anlayıp anlamadığı söz konusu.
Soru şu:
bir noter, bir Alman noter diyelim, Türkçe, Arapça, Japonca, Çince, Kiril Alfabesi ile yazılmış bir evrakı tasdik eder mi edemez mi? Söz konusu kişinin hangi ülke vatandaşı olduğu, renginin beyaz mı, sarı mı, kızıl mı veya siyah mı olduğuna ve cebindeki pasaporta bakmadan? Pasaporta bakmak zorunda elbette, ama vatandaşlık konusu için değil, sadece ve sadece kimlik tespiti için.

Alman Hukuku' unda bu konuda Beurkundung ve Beglaubigung diye adlandırılan iki kavram var.
Beurkundung: Belge, sertifika, onay belgesi, doğrulamak olarak Türkçeye çevriliyor sözlüklerde.

beglaubigen: onaylamak, tasdik etmek, doğrulamak olarak çevriliyor.

Hukuki anlamda ve noterin yaptığı iş açısından Alman Hukukundaki Beurkundung'la Beglaubigung arasındaki fark: ilkinde noter bir belgeyi tasdik ediyor, ikincisinde sadece ve sadece iş sahibi kişinin imzasını tasdikliyor. İlkinde noter belgenin içeriği konusuna vakıf olmak ve içeriğini bilmek zorunda iken, ikincisinde noterin içerik konusunda bir bilgi sahibi olması söz konusu değildir.

Deutsches Notarinstitut (Alman Noter Enstitü' sü ) için hazırlanan bir bilirkişi raporu, noterin önüne gelen anlamadığı bir yabancı dildeki belgeyi imzalayan kişinin imzasını tasdik edip etmemesi konusunda şu sonuca varıyor: noter belgenin içeriği konusunda ve bu içeriğin yasadışı olup olmadığı konusunda şüpheye düşerse imzayı tasdik etmemelidir. Rapor genel olarak noterin bilmediği bir yabancı dildeki belgeye atılan imzanın tasdik edilip edilmemesi konusunda notere bir takdir hakkı tanıyor.

Sayın eraphemhukuk'un sorusuna gelince: Vekaletname içerik olarak bir Türk Noter tarafından hazırlanmış bir vekaletnamenin özelliklerini taşıyorsa, mahkemenin söz konusu vekaletnameyi geri çevirmesi için herhangi bir sebep yok düşüncesindeyim.

Saygılarımla