Mesajı Okuyun
Old 08-10-2016, 11:31   #1
mslmklvz

 
Varsayılan Marka hakkına tecavüz, izlenecek yol ?

Değerli Meslektaşlar, çok fazla tecrübe sahibi olmadığım bir konuda fikirlerinizi ve tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Olay şu :

1-(X) emlak hizmetleri markası üçüncü şahıs ( Ü) adına tescillidir. Müvekkil ( M), ( Ü) ile yaptığı sözleşme gereği markayı satın alma opsiyonlu olarak kiralamış ve ülke genelinde markayı kullanma ve başkalarına kullandırma yetkisine sahip olmuştur.

2-(B) emlak ofisi müvekkil ile herhangi bir sözleşme yapmadan (X) emlak hizmetleri markasını tabelalarında, basılı kâğıtlarında vs. kullanmaktadır ve yaptığı her olumsuz iş müvekkile yansımakta ve ticari itibarına zarar vermektedir.

Müvekkil adına ( B) ye ihtarname çekilmiş ve marka hakkına tecavüzün sonlandırılması aksi halde yasal yollara müracaat edileceği bildirilmiş, ancak durumda bir değişiklik olmamıştır.

Bu aşamadan sonra nasıl bir yol izlemeliyiz. ?

556 Sayılı KHK 61/A maddesinde ‘Başkasına ait marka hakkına iktibas veya iltibas suretiyle tecavüz ederek mal veya hizmet üreten, satışa arz eden veya satan kişi bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yirmibin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.’ şeklinde bir hüküm bulunmakta.

Bu hükme göre suç duyurusunda mı bulunmalıyız.? Marka hakkında tecavüzün tespiti,önlenmesi ve tazminat için tek bir dava mı açmalıyız? Yoksa önce marka hakkına tecavüzün tespitini isteyip, tespit dosyası ile birlikte marka hakkına tecavüzün meni ve tazminat davası açmalıyız? Davayı markanın sahibi ( Ü) mü açmalı yoksa markayı satın alma opsiyonlu olarak kiralayan müvekkil de açabilir mi?

Nasıl bir yol önerirsiniz.Teşekkürler.