Mesajı Okuyun
Old 06-10-2016, 09:35   #1
Av.Gümüş

 
Varsayılan Boşanma Davasında Bir Tarafın Boşanmak İstememesi, Tarafların Kusur Durumu

Merhabalar Sayın Meslektaşlarım

Sıkıntılı bir konuda yardımınıza ihtiyacım var.

Doğu bölgelerinin kadına yönelik sert adetlerinin sonucu olarak bir kadın özürlü bir akrabası ile zorla evlendiriliyor. Evlenme sonucu kadın geniş bir aileye dahil oluyor ancak koca özürlü olduğu için ne adamın ne de evlenen kadının ailedeki yerleri çok kötü. Bu çiftin yaklaşık 6 tane çocuğu var. Kadın kötü muameleye maruz kalıyor. Zaman içinde adam karısına şiddet uyguluyor. Bu şiddet sonucunda yargı süreci başlıyor fakat mahkemede koca lehine beraat kararı çıkıyor. Dosya henüz yargıtay aşamasında, yargıtay savcılığı bozulması yönünde mütalaası var ancak verilmiş bir karar yok.

Zor şartlardan bunalan kadın boşanma işlemlerini başlatmayı ve ailesinin yanına dönmeyi istiyor. Ancak ailesi töre gereği bunu kabul edilemez bulduğu için kadını yanına almıyor. Kadın doğuda bir süre sığınma evlerinde kalıyor. Sonra bir şekilde batıda çalışan kardeşinin yanına geliyor. Ancak kardeşi de onu yanına almak istemiyor. İş arıyor fakat iş bulamıyor ( okuma yazması yok ) ve bir adamla evlilik dışı birlikte yaşamaya başlıyor. Bir nevi bu adamın himayesi altına giriyor. Bu adamla birlikte yaşarken bir de çocuk dünyaya getiriyor.

İşin hukuki boyutuna gelirsek, bu kadın için adli yardımdan bir görevlendirme aldım ve boşanma davası açtım. Kadının evlilik dışı çocuğunun velayeti dışında bir talebi yok. ( Evlilik dışı çocuğun neseb davası ayrıca devam ediyor ) Karşı taraf 2 satırlık bir dilekçe ile "boşanmak istemediğini" söylemek dışında hiç bir şey yapmadı ve herhangi bir delil de göstermedi. Biz mahkemeye durumu anlattık, mahkemeye sunduğumuz deliller ile kadının doğudaki darp dosyasını ekledik. Bir kaç tanık dinlettik ve bu tanıkların kadının kötü muamele ve şiddete maruz kaldığını beyan ettiler. Ama gel gelelim hakim, evlilik dışı bir ilişki yaşadığı gerekçesi ile kadının daha kusurlu olduğunu, kadın daha kusurlu olduğu ve koca da boşanmak istemediği için boşanma kararı vermesinin mümkün gözükmediğini söylüyor.

Hakimin bu tutumu karşısında bir beyanda bulunmam gerek ama olayla ilgili yargıtay kararlarına ihtiyacım var. Bu töre kurbanı kadına bir şekilde yardım etmem ve bu sıkıntılı evliliği sonlandırmam gerek.

Yardımcı meslektaşlarıma şimdiden teşekkür ederim.