04-10-2016, 10:40
|
#1
|
|
Adi Yazılı Sözleşme ile Kurulan İntifa Hakkı
Saygıdeğer Meslektaşlarım;
Müvekkilimin ağabeyine, babaları henüz sağ iken bir arsa bırakıyor. Müvekkilimin ağabeyi de yıllar önce bu arsayı kullanması için müvekkilime veriyor. Ancak sözleşme adi yazılı bir şekilde yapılıyor. Geçen yıllarda müvekkilimin hem babası ve hem de arsayı kendisine bırakan ağabeyi vefat ediyor. Gelinen noktada ise müvekkilimin ağabeyinin oğulları; arsanın kendilerine ait olduğunu ve arsayı terk etmesi gerektiğini söylüyor. Müvekkilim ise arsaya harcamalar yaptığından bahisle çıkmak istemiyor.
1) İntifa hakkının (süresiz olması halinde) tapuda kurulsa idi müvekkilim ölene kadar devam edeceğini biliyorum; ancak adi yazılı olduğunu da göz önünde bulundurursak, şu durumda yapabileceğimiz herhangi bir şey var mı?
2) İntifa hakkı, mülkiyet hakkına yakın derecede görüldüğü için şekil şartları katı bir şekilde uygulanıyor; ancak bu süreçte müvekkilim emlak vergisini dahi yatırmış. Bu gibi durumları kendi lehimize kullanabilir miyiz? Yani bir nevi zımnen kurulan bir intifa hakkından bahsedebilir miyiz?
3) İntifa hakkını kaybetsek dahi yaptığımız harcamaları isteme hakkımız saklı mıdır?
4) Olumlu ya da olumsuz yargıtay kararları varsa bekliyorum.
Şimdiden çok teşekkür ederim
NOT: Daha önce forumda, bu soruya benzer bir soru sorulmuş; ancak cevaplanmamış.
|