Mesajı Okuyun
Old 24-09-2016, 10:21   #2
Cumhur Okyay

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. Şükrü Yiğit
Selamlar ve saygılar.
Müvekkil hasta anne ve babasının malvarlığını idare etmektedir. Bu uğurda müvekkil ile annesi veya müvekkil ile babası arasında müşterek banka hesapları açılmıştır. Müvekkil çeşitli tarihlerde bu müşterek banka hesaplarından paralar çekmiştir. Neticede hem annesi hem babası vefat etmiştir. Bunun üzerine müvekkilin kardeşleri yani diğer mirasçılar müvekkile karşı tazminat davaları açmışlardır. Davaların konusu müşterek banka hesaplarından çekilen paralar üzerinde kendi miras haklarının olduğu iddiasıdır. Benim sormak istediğim şey ise müşterek banka hesabı konusunda önüne dava gelmiş olan meslektaş var mı aramızda? Sonuçta para çekilen banka hesapları murislere ait olmayıp müşterek banka hesabıdır, yani murisin olduğu kadar müvekkilin de tasarruf yetkisi vardır. Müvekkilden çektiği bu bedeller istenebilir mi? Son olarak murislerin ölümünden önce çekilen paralar ve ölümünden sonra çekilen paralar var. Burada bir ayrıma gitmemiz gerekir mi? Müşterek hesapla ilgili işime yarayacak yargıtay kararı bulamadım, elinde olan meslektaşım varsa ve paylaşırsa çok müteşekkir kalırım.
Herkese iyi çalışmalar.

Önüme dava gelmedi de uygulamanın gözlemine dayanarak diyebiliriz ki;iki kişinin açtığı "müşterek teselsüllü" hesapta, taraflar, %50'er oranda hak sahibidir. Ölümden önceki hesap için, mirasta iade (denkleştirme) talebi gelir de kabul olunursa, ancak bu %50 oran dikkate alınacaktır.
Öte yandan, bu % 50 oran murisin, ölüm tarihi itibariyle terekesine dahil olup, veraset ve intikal vergisi beyannamesinde gösterilir.Kalanı müvekkilindir.Saygılarımla..