Mesajı Okuyun
Old 30-08-2016, 02:47   #2
Av.Bülent Özkan

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan imsel
Öncelikle kolay gelsin. Müvekkil ve 2 mirasçı 2 ayrı taşınmazda hissedarlar.Abla hissedar nisan ayında bir taşınmazdaki hissesini 3.şahsa satmış haricen öğrendik, önalım davası açtık.Dava sürüyor.Şimdi aynı hissedar müvekkilin içinde oturduğu evin de yer aldığı yaklaşık 850 m2 yerdeki (tarla vasfında)hissesini 3.şahsa haziran ayında Öbür ilçe içinde yer alan bir taşınmazla trampa yoluyla devretmiş.3.şahısta şimdi ortaklığın giderilmesi davası açmıştır.Biz yine satış ı dava dilekçesi ile öğrencim.Bize göre amaç her ne kadar 3.şahıslar farklı olsa da müvekkilin önalım hakkını kullanmasını engellemek için yapılan bir devir. Ne yapılabilir?Saygıyla.

Üstad;

27.03.1957 gün ve 12/2 Sayılı İçtihadı Birleştirme Kararının gerekçe bölümünde hibe, trampa ve sermaye vaazı gibi tasarruflarla şufa hakkının cereyan etmeyeceği vurgulanmıştır.

Yani kural olarak, trampa ile devredilmiş olan hisseler için şufa hakkı kullanılamaz, açılan dava red olur. Ancak davacı trampanın gerçek olmadığını, daha doğrusu trampa nın muvazaalı olduğunu, (şufa hakkını bertaraf etmek amacı ile yapıldığını) ispat eder ise açacağı şufa davasını kazanabilir. Yargıtayın yerleşmiş içtihatları bu yöndedir.

Selamlar...