Mesajı Okuyun
Old 24-08-2016, 10:01   #1
siloos

 
Varsayılan Sakli Payin Hibesi

Merhabalar;

Müvekkil ve kardeşleri, muris hayattayken murisin de onayı ile taşınmazlardan bazıları için birbirleri lehine feragat yapıyorlar. (Misal toplam 10 adet taşınmaz varsa 4 ü müşterek kalan 6 adet taşınmazı 2-2-2 olacak şekilde bölüşüyorlar ve muris hayattayken de bu hususta karşılıklı feragat olduğunu noterden onaylattırıyorlar.)

Murisin ölümüne müteakip taraflar bu feragate sadık, tapudan bu feragat doğrultusunda işlem yapmak istiyorlar. Ancak birbirleri lehine hibe yaparlarsa, saklı paylarından da feragat ettikleri için, ilerde saklı paydan hibe edilmesinin iptali için dava açılabilme riski olduğunu öğrenmişler.

TMK Madde 565/3-"Murisin ölümünden evvel bir sene içerisindeki bağışları saiki ne olursa olsun, tenkise tabi olmakla.." diyor.

TMK Madde 560.- Saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava edebilirler. Yasal mirasçıların paylarına ilişkin olarak tasarrufta yer alan kurallar, mirasbırakanın arzusunun başka türlü olduğu tasarruftan anlaşılmadıkça, sadece paylaştırma kuralları sayılır.


IV. Hak düşürücü süreler

Madde 571.- Tenkis davası açma hakkı, mirasçıların saklı paylarının zedelendiğini öğrendikleri tarihten başlayarak bir yıl ve her hâlde vasiyetnamelerde açılma tarihinin, diğer tasarruflarda mirasın açılması tarihinin üzerinden on yıl geçmekle düşer. Bir tasarrufun iptali bir öncekinin yürürlüğe girmesini sağlarsa, süreler iptal kararının kesinleşmesi tarihinde işlemeye başlar.
Tenkis iddiası, def'i yoluyla her zaman ileri sürülebilir.




Bu maddeleri değerlendirecek olursak ben şöyle anlıyorum.

565'e göre şuanda mirasçı olan müvekkil, bu bağışı yapmasına müteakip 1 yıl içerisinde vefat ederse onun mirasçıları yaptığı feragat için dava açabiliyor diye anlıyorum. Hatta bu davaya konu sadece saklı pay olmayıp bağışın tamamı gibi bir anlam çıkıyor. Ancak somut olayda karşılıklı hibeler var, yine de ileride müvekkile bir şey olması durumunda mirasçıları karşılıklı olmasına rağmen bu hibeler için dava açabilir mi? veya buradaki 1 yıllık süre hak düşürücü süre mi? müvekkilin vefatından 1 yıl önceki bağışlar için mi dava açılır?

560'a göre ise müvekkilin, kendine kalan mirastaki taşınmazların bir kısmından karşılıklı olarak feragat etmesi ileride müvekkilin kendi mirasçılarına 1 yıl içerisinde saklı paydan fazlasından feragat ettiği için dava açma hakkı veriyor.

Müvekkilin bu husustaki isteği, kendi mirasçılarının bu tip bir dava hakkının olmaması, kardeşleri ile yaptıkları anlaşmaya uymak ve uyulmasının da devamını istiyor. Bu maddeleri görünce ben tapuda satış işlemi yapılmasını hibe yapılmamasını tavsiye ettim. Ancak bu kez de tapuda satış harcı ile hibe harçları arasında büyük bir fark çıkıyor.

Bu durumda sizce satıştan başka bir çare yok mudur? Hibe olması durumunda müvekkilin ileride mirasçılarının dava hakkı 1 yıl için hep olacak mıdır? Sizlerden bu hususta öneri bekliyorum.
Teşekkürler