Mesajı Okuyun
Old 16-08-2016, 17:14   #8
Av.Nazife Eytemiş BAŞAR

Y13HD Esas : 2012/9189 Karar : 2012/16203 Tarih : 20.06.2012 KURS BEDELİNİN GERİ ALINMASI ( Özel Öğretim Kurumları Öğrenci Ücretleri Tespit ve Tahsil Yönetmeliği Hükümleri Yönünden )
ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARINDAN ALINAN EĞİTİMİN YARIM BIRAKILMASI ( Verilen senetlerin İptali Yönünden )
MENFİ TESBİT DAVASI ( Özel öğretim kurumundan Alınan Eğitimin Bırkılması )
HİZMET ALMAKTAN VAZGEÇMEK ( Özel Öğretim Kurumları Öğrenci Ücretleri Tespit ve Tahsil Yönetmeliği Hükümleri Yönünden )
4077 Sa.Ka.4
Özel eğitim kurumundan alınan kursun terk edilmesi sebebiyle açılan menfi tesbit davası, tüketicinin 30 günlük süre içerisinde hizmeti almaktan vazgeçebileceği yönünde rapora dayanarak kabul edilmişse de:

Davalının özel eğitim kurumu olması sebebiyle, Özel Öğretim Kurumları Öğrenci Ücretleri Tespit ve Tahsil Yönetmeliği hükümleri yönünden bir değerlendirme yapılmadan hüküm kurulması isabetsizdir.fk
Taraflar arasındaki tüketicinin açtığı menfi tespit davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü:
Davacı, davalıyla imzaladıkları 29.9.2010 tarihli eğitim programı sözleşmesi gereğince bilgisayar, İngilizce, muhasebe ve grafik eğitimi konusunda davalıyla anlaşmaya vardıklarını, kredi kartına 12 taksit yapmak suretiyle kendisinden toplam 7.900,00 TL tahsil edildiğini, kursa başladıktan 3 hafta sonra Yaşar Üniversitesi İstatistik Bölümüne girmeye hak kazandığını ve eğitim programından ayrılmak zorunda kaldığını, sözleşmenin feshini istediği halde davalı tarafından olumlu bir cevap alamadığını ileri sürerek, 3 haftalık kurs bedeli haricinde borçlu olmadığının tespitine karar verilmesini istemiştir.

Davalı, davacı kursiyerin fesih talebinin sözleşme hükümlerine aykırı olduğunu savunarak davanın reddini istemiştir.

Mahkemece, bilirkişi raporu esas alınmak suretiyle, 4077 Sayılı yasa gereği mevcut kursun davacı için beklenen faydayı sağlamayacağı ve yararlı olmayacağı gerekçesiyle 7.549,28 TL nin davalıdan tahsiline karar verilmiş;

hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.

1- )Hükme esas alınan 5.7.2011 tarihli bilirkişi raporunda; 4077 Sayılı Kanunun 4/A maddesi değerlendirilerek davacı tüketicinin 30 günlük süre içerisinde hizmeti almaktan vazgeçebileceği yönünde rapor tanzim edilmişse de, davalının özel eğitim kurumu olması sebebiyle Özel Öğretim Kurumları Öğrenci Ücretleri Tespit ve Tahsil Yönetmeliği hükümleri yönünden bir değerlendirme yapılmamıştır.
Hal böyle olunca mahkemece, Özel Öğretim Kurumları Öğrenci Ücretleri Tespit ve Tahsil Yönetmeliği de değerlendirilerek yeniden konusunda uzman bir bilirkişiden rapor alınarak sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde karar verilmiş olması, usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirir.

2- )Bozma nedenine göre davalının temyiz itirazının incelenmesine şimdilik gerek görülmemiştir.
Temyiz edilen kararın ( 1 ) numaralı bentte açıklanan sebeplerle BOZULMASINA, ( 2 ) numaralı bent gereğince diğer temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, oybirliğiyle karar verildi.
Y13HD 20.06.2012 - K.2012/16203
____________ oOo ____________