Mesajı Okuyun
Old 14-08-2016, 10:08   #2
g_soton

Kolay gelsin sayın meslektaşım. Aynı konu ile ilgili olarak defalarca araştırmalarım oldu ancak ne yazık ki dediğiniz kapsamda, önceki şirket ortaklarının itiraz vb haklarına ilişkin olarak, herhangi bir karar, görüş vs bulamadım. Şirket hisselerini devreden ortaklar mutlaka hisse sahibi oldukları döneme ilişkin sorumlu tutuluyorlar. Kendi işlerim kapsamında yaptığım araştırmalar doğrultusunda nacizane düşüncem ise, bu durumun amme alacaklarına tanınan önceliğin sonucu olduğudur. Doğru mu, bence de değil. Zira sorumluluğu olan şahsa kendini savunma hakkı da verilmeli. Ama burada tüzel kişilik söz konusu, temsilciler veya hisse sahipleri doğrudan muhatap değil...
Yine kendi dosyalarımdan söyleyebileceğim bir başka konu ise, ödeme emrine karşı açılan iptal davalarında, ilgili vergi tekniği/vergi inceleme raporunun esasına girilerek karar verilebiliyor olması. Bir başka deyişle, ödeme emrine itiraz halinde, vergiye/cezaya dayanak olan raporların usule uygun olup olmadığı veya verilen cezanın verilmesinin hukuka uygun olup olmadığı hususları değerlendiriliyor. Her ne kadar sadece ödeme emrinin şekline itiraz edilebileceği yönünde karar almış olsanız da, benim bu şekilde lehte sonuçlandırdığım davalar var. Ancak anladığım kadarıyla siz sadece ilgili raporların tebliğ edilmemiş olmasından dolayı kesinleşmediği yönünde iddiada bulundunuz? Yanlışsam düzeltin lütfen.
Şu anda yapacağınız itiraz ile ilgili olarak belki, mahkemenin itiraz talebi halinde, her ne kadar esasa ilişkin itirazınız olmadıysa da, raporun esasına da girerek karar vermesi gerekirken inceleme yapmamış olması ve sadece kesinleşmiştir diyerek redde karar vermesinin hatalı olması yönünde olabilir.
Ayrıca, şirketten tahsil edilemeyen alacaklar konusunda bu sorumluluk hükümlerine gidilebileceği yönünde savunma da yine de yapılarak şansınızı deneyebilirsiniz.
Kendi dosya ve deneyimlerindem aktardım, umarım size faydası olacak birşeyler yakalayabilirsiniz.
İyi çalışmalar dilerim.