Mesajı Okuyun
Old 06-08-2016, 11:19   #10
Av.Evran KIRMIZI

 
Varsayılan

Sayın Av. Ece Ural,
Sigortalıların yani müvekkilinizin dul aylığı aldığı eşinin, yetim aylığı aldığının annesinin kurumlarına göre ve özellikle kendi yaşlılık aylığı aldığı kuruma göre detaylı değerlendirme yapmanız gerekiyor.
1-2012 tarihli HGK eşi ve anne/babası SSK emeklisi olanları kapsıyor. Üstelik Yargıtay bu görüşten döndü. O karar Geçici 91 maddeye dayalıydı. Sigortalılar farklı kurumlardansa zaten emsal niteliği yok.
2-Müvekkilinizin kendisinin de emekli olduğunu söylüyorsunuz. Bu durumda annesinden yetim aylığı alabilmesi ancak bizim "eski kızlar" dediğimiz 2008 yılı öncesi Emekli Sandığı'na mensup olanların kız çocukları kendi emekliliği ile birlikte yetim aylığı alabilir. Yani annesi Emekli Sandığı emeklisi olmalıdır.
3-Eğer yetim aylığı Emekli Sandığından ise dava idari davadır.
4- Değilse İş Mahkemeleri Kanununa göre Kuruma ön başvuru yapmak dava şartıdır.
5-Davalar tespit talepli olmalıdır. "Ölüm aylığına müstehak olduğunun tespitine, ödenmeyen aylıkların faizi ile ödenmesi gerektiğinin tespitine, yersiz ödeme borcu bulunmadığının tespitine,
6- Davanız kurumun yersiz ödeme için tahsile başlamasına ve icra takibine engel değildir. İtiraz edebilirsiniz. Bu durumda davanızın ve itirazın iptali davasının aleyhe sonuçlanması halinde dosya borcu en az % 40 artar.