Mesajı Okuyun
Old 10-07-2016, 17:04   #3
Avukat75

5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununu incelemenizi tavsiye ederim. Eğer öğretim görevlisinin Vakıf Üniversitesindeki çalışmasının bu kanun kapsamında olduğu sonucuna varılırsa, yapılan sözleşme belirli süreli iş sözleşmesi sayılacaktır. Çünkü 5580 sayılı kanun üst üste birden fazla belirli süreli iş sözleşmesi yapma imkanı verdiğinden (İş Kanunu md. 11’de aranan esaslı neden özel kanun nedeniyle var sayılacağından) ilk yapılandan sonraki belirli süreli sözleşmeler de belirsiz hale dönüşmezler.

Sözleşmenin belirli süreli olduğu netleştikten sonra, 6098 sayılı TBK 438/1 maddesi gereği, müvekkilinizin, belirli süreli sözleşme süresine uyulmuş olsaydı kazanabileceği miktarı, işveren üniversiteden tazminat olarak talep edebilirsiniz. Tabi sözleşmeyi işverenin haklı sebep olmaksızın derhal feshettiğini ispat etmeniz koşuluyla!

Müvekkilinizin imzaladığı sözleşme elinizde bulunmuyor ise, sözleşme örneğinin ilçe veya il milli eğitim müdürlüğünden istenmesini mahkeme aracılığıyla talep edebilirsiniz diye düşünüyorum. Çünkü 28239 sayılı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği (madde 26,39 ve 43) gereği iş sözleşmesinin bir suretinin ilgili kurum/okul (olayımızda üniversite) tarafından ilgili milli eğitim müdürlüğüne gönderilmesi gerekmektedir. Hatta dava açmadan önce siz de, sözleşmenin fotokopisini ilgili milli eğitim müdürlüğünden talep edip alma şansınızı deneyebilirsiniz. Böylece davayı sözleşme şartlarını da inceledikten sonra açmanız daha sağlıklı olacaktır.