Mesajı Okuyun
Old 28-06-2016, 15:31   #3
para_doks

 
Varsayılan

Sinerji Mevzuat ve İçtihat Programları
**************************************
Kanun No: 4721
Türk Medeni Kanunu (TMK) (YÜR. TAR.: 01.01.2002)


TMK
Madde 550 - Mirasbırakan, vasiyetnameyle bir veya birden çok vasiyeti yerine getirme görevlisi atayabilir.

Vasiyeti yerine getirme görevlisinin, göreve başladığı sırada fiil ehliyetine sahip olması gerekir.

Vasiyeti yerine getirme görevlisine sulh hakimi tarafından bu görevi bildirilir; bildirim tarihinden başlayarak onbeş gün içinde kabul edilmediği sulh hakimine bildirilmezse, görev kabul edilmiş sayılır.

Vasiyeti yerine getirme görevlisi hizmetinin karşılığında uygun bir ücret isteyebilir.


Madde 596 - Vasiyetname, geçerli olup olmadığına bakılmaksızın tesliminden başlayarak bir ay içinde mirasbırakanın yerleşim yeri sulh hakimi tarafından açılır ve ilgililere okunur.

Bilinen mirasçılar ve diğer ilgililer vasiyetnamenin açılması sırasında diledikleri takdirde hazır bulunmak üzere çağrılır.

Mirasbırakanın sonradan ortaya çıkan vasiyetnameleri için de aynı işlemler yapılır.


T.C. YARGITAY

2.Hukuk Dairesi
Esas: 2010/5896
Karar: 2010/8739
Karar Tarihi: 03.05.2010


VASİYETNAME AÇILMASI DAVASI - VASİYETNAMENİN GEÇERLİ OLUP OLMADIĞINA BAKILMAMASI - MİRASIN MİRAS BIRAKANIN YERLEŞİM YERİ SULH HAKİMİ TARAFINDAN AÇILMASI - TEREKENİN KORUNMASI İÇİN ÖNLEM ALINMASI - HÜKMÜN DÜZELTİLEREK ONANMASI GEREĞİ

ÖZET: Dava, vasiyetnamenin açılıp okunmasına ilişkindir. Vasiyetname, geçerli olup olmadığına bakılmaksızın, tesliminden başlayarak bir ay içinde miras bırakanın yerleşim yeri sulh hakimi tarafından açılır ve ilgililere okunur. Bilinen mirasçılar ve diğer ilgililer vasiyetnamenin açılması sırasında diledikleri takdirde hazır bulunmak üzere çağırılır. Sulh hakiminin görevi, vasiyetnameyi açıp okumak ve gerekmesi halinde terekenin korunması için önlem almaktan ibarettir. O halde, vasiyetnamenin usulüne uygun olarak açılıp okunması ile yetinilmesi gerekir.

(4721 S. K. m. 550, 596) (1086 S. K. m. 438)

Dava ve Karar: Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

1- Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre mirasçılardan Z. Ö.'in aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.

2- Dava, vasiyetnamenin açılıp okunmasına ilişkindir. (TMK. md. 596) Vasiyetname, geçerli olup olmadığına bakılmaksızın, tesliminden başlayarak bir ay içinde miras bırakanın yerleşim yeri sulh hakimi tarafından açılır ve ilgililere okunur. Bilinen mirasçılar ve diğer ilgililer vasiyetnamenin açılması sırasında diledikleri takdirde hazır bulunmak üzere çağırılır. (TMK. md. 596) Açıklanan yasal hükümlere göre, sulh hakiminin görevi, vasiyetnameyi açıp okumak ve gerekmesi halinde terekenin korunması için önlem almaktan ibarettir. O halde, vasiyetnamenin usulüne uygun olarak açılıp okunması ile yetinilmesi gerekirken, vasiyeti yerine getirme görevlisinin ancak vasiyetçi tarafından atanabileceği (TMK. md. 550) de dikkate alınmaksızın, yazı işleri müdürünün vasiyeti yerine getirme görevlisi olarak atanması usul ve yasaya aykırıdır. Ne var ki, bu husus yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden hükmün vasiyeti yerine getirme görevlisi atanmasına ilişkin bölümünün hükümden çıkartılarak, bu şekilde düzeltilerek onanması gerekmiştir.

Sonuç: Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 438/7. maddesi gereğince yukarıda 2. bentte gösterilen sebeple temyiz olunan hükümden <vasiyeti tenfiz memuru olarak mahkemeler yazı işleri müdürünün tayinine ...> ilişkin ibarenin çıkartılmasına, hükmün bu bölümünün açıklanan şekilde düzeltilerek, temyize konu diğer bölümlerinin ise yukarıda 1. bentte gösterilen sebeple onanmasına, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesin oybirliği ile karar verildi. 03.05.2010 (¤¤)

Sinerji Mevzuat ve İçtihat Programı