25-06-2016, 13:12
|
|
|
Taşınmazın Yüklenici Tarafından Süresinde Tamamlanması Sebebiyle Tazminat ve Tapu İptali Ve Tescili
Öncelikle herkese kolay gelsin,
Benim sizlere danışmak istediğim somut olayım şöyle;
Yüklenici Y, inşaata başlıyor ve kat karşılığı yapılan inşaat sözleşmesine göre bu işi 18 ayda bitireceğini taahhüt ediyor.
Müvekkil M ise bu inşaatın işi için mal veriyor, karşılığında inşaattan bir adet daire alıyor.
Müvekkil M, bu daireyi 2009 yılında Davacı D ye satarak tapusunu devrediyor.
Ancak aradan geçen süre boyunca inşaat tamamlanmıyor, halen %40 dan fazlası tamamlanmamış vaziyette.
Davacı D, şuanda hem Yüklenici hem de müvekkile müşterek ve müteselsil sorumlu tutarak "ifa yerine geçen müspet zarar ile kira bedeline ilişkin zararın tazmini ile" tapu iptal ve tescilini, tescilin müvekkil M adına yapılmasını talep ederek dava açıyor.
Bu aşamada, ben müvekkilin iyi niyetli 3. kişi olduğunu, zarardan sorumlu olmadığı, sözleşme serbestisi gereği davacı ile aralarında alım satım yapıldığını, bu işlemin yapılırken de taşınmazın inşa aşamasında olduğunu ve davacının bunu bildiği, bu riski göze alarak satın alma işlemini yaptığını, müvekkilin diğer davalının işi teslim etmeyeceğini bilemeyeceğini, dolayısıyla müvekkilin sorumlu tutulamayacağı tarzı bir cevap yazacağım.
Zaman aşımı itirazında bulunmayı düşündüm ancak yaptığım araştırmada 10 yıl olduğunu öğrendim. Husumet itirazı desem yukarıda bahsettiklerimi destekler nitelikte olur mu bilemedim.
Bu savlarımı destekleyecek bir yargıtay kararı aradım ancak bulamadım.
Sizlerden de bu hususta görüşlerinizi ve varsa elinizdeki kararları benimle paylaşmanızı rica ediyorum.
Şimdiden hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim.
|