Mesajı Okuyun
Old 23-06-2016, 02:59   #1
AHMET01

 
Varsayılan Dava Değerinin Avukatlik Asgari Ücret Tarifesinin Altinda Olmasi Durumunda Hareket Tarzi Nasil Olmalidir?

Değerli meslektaşlarım, aşağıda belirttiğim hususlarda görüş ve bilgilerinizden yararlanmak isterim. Emek vererek görüş bildiren üstatlara şimdiden teşekkür ederim.


Zaman zaman gelen müvekkillerin belirttikleri alacak miktarları bizim talep edeceğimiz avukatlık asgari ücret tarifesinin altında olduğundan davalarını alıp yardımcı olamıyorum. Konunun daha iyi anlaşılması için şöyle bir örnek vermek gerekirse 1200 Tl. lik bir işçi alacağı olsun. Bunu İş Mahkemesinde açabilmek için 1800 TL üzerinden serbest meslek makbuzu kesmek gerekiyor. Dolayısıyla da müvekkilden 1800 TL almak gerekir diye düşünüyorum. Fakat 1200 TL alacağı olandan da 1800 TL istemek de doğrusu abes oluyor. Zaten istense de vermeyecekleri malum. Bu konuda ne yapılmalı?


Bir de Tüketici Hakem Heyeti kararlarını takibe koyduğumuzda banka Tüketici Mahkemesinde takibin iptali davası açıyor. Bazen bankanın itiraz ettiği miktar da çok düşük oluyor500 TL civarında oluyor. Bu dosyalara vekâlet sunduğumuzda şimdi yürürlükte olan avukatlık asgari ücret tarifesine göre Tüketici Mahkemeleri için geçerli olan 900 TL lik miktar üzerinden serbest meslek makbuzu kesmemiz gerekir mi? yoksa ihtilaflı kısım olan 500 TL lik dava değeri üzerinden mi makbuz kesmek gerekir veyahut bu dava tüketici hakem heyeti kararının itirazı mahiyetinde olduğundan ve zaten Tüketici Hakem Heyetine müracaat ederken müvekkilden alınan ücret üzerinden makbuz kesildiğinden ve sonraki işlemler de bu uyuşmazlığın devamı mahiyetinde olduklarından serbest meslek makbuzu kesmeye gerek yok mu? Zira Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi md. 2/1 kanaatimce böyle bir düzenlemeyi içeriyor. Ne dersiniz? Saygılarımla.


Md. 2/1 “Bu Tarifede yazılı avukatlık ücreti kesin hüküm elde edilinceye kadar olan dava, iş ve işlemler ücreti karşılığıdır. Avukat tarafından takip edilen dava veya işle ilgili olarak düzenlenen dilekçe ve yapılan diğer işlemler ayrı ücreti gerektirmez. Hükümlerin tavzihine ilişkin istemlerin ret veya kabulü halinde de avukatlık ücretine hükmedilemez.”