Mesajı Okuyun
Old 16-06-2016, 23:18   #13
Admin

Sayın Meslektaşım,

1- Kira bedeliniz sözleşmede 550-TL ise ve son iki ay bu tutar yatırılmamışsa, temerrüt durumu var demektir, bu durumda öncelikle eksik ödenen tutarlar için 30 günlük icra takibi yapabilirsiniz (veya noterden temerrüt ihtarı da çekebilirsiniz). Eğer kiracı 30 gün içinde eksik kiraları yatırmazsa, 30 gün sonunda temerrütten tahliye davası açarsınız ve kazanırsınız. Eğer eksik miktarları 30 gün içinde yatırırsa bu 1.haklı ihtarınız olur ve dönem sonuna kadar benzer bir ihtarla kiracıyı tekrar yakalayabilirseniz, dönem sonunda 2 haklı ihtardan tahliye hakkı kazanırsınız. Dolayısıyla ilk yapacağınız işlem bence bu olmalı.

2- Kira sözleşmeniz ilk olarak 2009 yılında, bir yıllık olarak yapıldıysa ve ayrıca o yıldan bu yana da hiç kira tespit davası açılmadıysa bu durumda kira tespit davası açarak kiranın hak ve nısfete göre belirlenmesini talep edebilirsiniz. Yukarıdaki şartlar varsa bu davada TEFE/TÜFE uygulanmayacaktır, kira hak ve nısfete göre belirlenecektir (=keşif yapılacak ve bilirkişi boş kiraya verilse ne kadar kira getireceğini belirtecektir). Kiranızı bu şekilde tespit ettirdikten sonra ise kira sözleşmenizin hangi kanuna tabi olduğuna bağlı olarak ondan sonraki 3 veya 5 yıl ise otomatik TÜİK (=eski TEFE/TÜFE) oranında artış yapılacaktır.

3- "Anlaşma yoluna giderek 1 ay zaman kaybettim" demişsiniz ancak ben halen ilk mesajımda belirttiğim yöntemle gitmenizin sizin için ne hızlı, kolay ve ucuz yöntem olacağını düşünüyorum. "1 ay" zaman dava yoluna gittiğinizde sonuç almanız için gerekli olacak 2 senenin yanında oldukça kısa bir zaman olsa gerek diye düşünüyorum. Ayrıca o 2 senelik dava süreci sonucunda da tam istediğiniz sonucu alıp alamayacağınız 100% garanti değil. O nedenle bir şekilde kiracıdan kısa/orta vadede bir tahliye taahhüdü alabiliyorsanız bu sizin için en güzel çözüm olacaktır. Buna hiçbir şekilde yanaşmıyorsa bu durumda elbette zaten dava yoluna gideceksiniz ama 2 senelik sonucu belli olmayan bir "savaşa" girmeden önce 1 aylık bir anlaşma zemini arayışını ben kendi adıma zaman kaybı olarak değerlendiremiyorum.

Ps.Sayın Olgu'nun eklediği içtihatın ben de sizin olayınızda uygulanabileceği görüşündeyim ancak o içtihat "kiranın ne şekilde belirleneceğine" ilişkin bir içtihattır, olaydaki "tahliye" ile "kira tesbitini" konularını birbirinden farklı değerlendirmek gerek, ikisi tamamen ayrı konular.