08-06-2016, 17:34
|
|
|
Ölünceye Dek Bakma Aktinin İptali ve Tapu İptal Tescil Davası
Tüm meslektaşlara öncelikle kolaylıklar dilerim.
Olay kısaca şöyle; davacı N.Z. 80 yaşında yaşlı bir teyzedir. Oğluna karşı ölünceye dek bakma aktinin iptaline dayalı tapu iptal tescil davası açmış. Bu dava daha sonra bana geldi.Durum şöyle;
N.Z. bir evin 4'te 1'inin hissesine sahiptir. Oğlu A.Z. bu 4'te 1 hisseyi annesinden ölünceye dek bakma sözleşmesi yaparak alıyor. Bu noktada N.Z. bilmediği için tapuya herhangi bir ipotek hakkı tesis ettirmemiş. 5 ay sonra A.Z. bu evi bir başka kişiye satıyor. N.Z.'ye de bakım yükümlülüğünü yerine getirmiyor. Bunun neticesinde N.Z. de oğluna karşı dava açıyor. Açtığı dava ölünceye dek bakma aktinin iptaliyle birlikte tapu iptal ve tescile ilişkin. Ancak husumeti sadece oğluna yöneltmiş.Burada zaten baştan bir hata var.Evi satın alan 3. kişi davada taraf değil. 3. kişiyi davaya dahil ettirip davayı bu şekilde sürdürmek nasıl olur bilemiyorum. Keza 3. kişinin iyi niyetli olduğu ispat edilirse dava reddedilecek diye düşünüyorum kaldıki N.Z. tarafından ipotek şerhi konulmamış. Davanın bu haliyle devam etmesi halinde ise konusuz kalması sorunu var. Bu konuyla ilgili araştırma yaparken kafamı karıştıran bir durum oldu. Bir Yargıtay kararında benzer bir dava neticesinde "Bu durumda öncelikle bakım borçlusunun sözleşmeyle üstlendiği yükümlülükleri yerine getirip getirmediğinin araştırılması, borcun ifa edildiğinin saptanması halinde davanın reddedilmesi, aksi halde ise davacı isteğinin bakım borçlusu davalı Sema bakımından tazminata dönüştüğünün kabul edilmesi ve buna göre araştırma yapılarak gerekli hükmün kurulması gerekirken, anılan hususlar gözardı edilmek suretiyle yazılı olduğu üzere hüküm kurulması doğru değildir." denmiş. Dolayısıyla tarafın talebi olmaksızın mahkemenin resen dava konusunu tazminata dönüştürmesine olanak olduğu gibi bir husus olmuş gibi anlıyorum buradan. Bu da hukuki olarak imkansız olması gerekirken Yargıtay'ın bu kararı kafamı karıştırdı. Ayrıca buna benzer başka bir kararı daha var. Netice olarak davayı ıslah edip satış tarihindeki 4'te 1 payın bedelin ile kaydı hayat ile irat talep etmekle, 3. kişiyi davaya dahil etmek arasında kararsızım. Bu konuda fikirlerinize ihtiyacım var. Teşekkür ederim.
|