Mesajı Okuyun
Old 27-05-2016, 17:14   #6
Av. Kürşad MERCAN

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. Ali YILMAZKARA
İstifa eden işçi bildiğiniz üzere kıdem tazminatına hak kazanamaz. Ancak işi bırakması her ne kadar istifa gibi görünse de haklı nedenle feshe dayandırılabilinir ise (derhal fesih Hakkı kullanılmıştır istifa değildir şeklinde bir savunma) belki durum kurtarılabilinir. Ancak burada ki en büyük engel işçinin istifa iradesini işverene Nasıl aktardığıdır. İşverence işçiden istifa dilekçesi alındı ise yapılanilinecek pek birşey yoktur sonraki çabaların boşa çıkması kaçınılmaz denilebilir.

Fakat böyle bir evrak yok ise işçiler haklı bir sebebi olup olmadığını gözetmeksizin olaya iki şekilde bakmaktadır;
1- işveren işten çıkartırsa işten kovulma
2- işçi işten çıkarsa istifa

Dolayısı işe burada gerçek durumun ve niteliğinin ne olduğunun belirlenmesinde ve açıklanmasında avukat müvekkili olan işçiye yardımcı olmalıdır

Sayın meslektaşım, istifa dilekçesi verilmiş olması çabaları boşa çıkarmak için tek başına yeterli değildir.

İşçinin istifa dilekçesindeki iradesinin fesada uğratılması da sıkça karşılaşılan bir durumdur. İşverenin tazminatların derhal ödeneceği sözünü vermek ve benzeri baskılarla işçiden yazılı istifa dilekçesi vermesini talep etmesi ve işçinin buna uyması halinde, gerçek bir istifa iradesinden söz edilemez. Bu halde feshin işverence gerçekleştirildiği kabul edilmelidir.

İşverenin baskı uygulaması sonucu düzenlenen istifa dilekçesine değer verilemez. Dairemizce bu gibi hallerde feshin işverence gerçekleştirildiği, bununla birlikte işveren feshinin haklı olup olmadığının değerlendirilmesi gerektiği kabul edilmektedir.

İşçinin haklı sebeple derhal fesih nedenleri mevcut olduğu ve buna uygun biçimde bir fesih yoluna gideceği sırada, iradesi fesada uğratılarak işverence istifa dilekçesi alınması durumunda da istifaya geçerlilik tanınması doğru olmaz. Bu durumda işçinin haklı olarak sözleşmeyi feshettiği sonucuna varılmalıdır.