Mesajı Okuyun
Old 25-04-2016, 00:19   #1
BALDIRAN

Varsayılan Istifa Eden Müdürün Vergi Borcundan Sorumluluğu

Değerli üstadlarım. İyi akşamlar. Özellikle vergi hukuku alanında çalışan arkadaşların yardımına ihtiyacım var. Müvekkilim, bir şirkette işci olarak çalışırken, aynı zamanda o şirkete dışardan müdür olarak atanmış. Müvekkilim, durumun ne anlama geldiğini bilmediği için ses çıkarmamış. 9 ay sonra o işyerinden çıkmış ve çıktıktan 1 ay sonra da 2007 Martında, noter kanalıyla, şirket müdürlüğünden istifa ettiğine, istifasının yetkili kurumlara bildirilmesine dair bir ihtarı şirkete göndermiş. şirket, ihtarı almış ancak Ticaret siciline gönderip tescil ettirmemiş. Vergi dairesi, 2015 yılında, geriye dönük, 2005 yılından bu yana, şirketten tahsil edilemeyen vergi borçları için müvekkile yüklü miktarda ödeme emri göndermiş. Ödeme emrine 7 günlük sürede itiraz edilmemiş ve kesinleşmiş.
Ben, Ticaret Mahkemesine başvurarak, 2007 itibarıyla şirket müdürlüğünün sona erdiğine dair tespit kararı aldım, bu kararla Vergi dairesine başvurarak, ödeme emirlerinin düzeltilmesini istedim, cevap verilmeyince süresinde Maliye Bakanlığına şikayet başvurusu yaptım, yine cevap verilmeyince "Maliye Bakanlığına yaptığımız düzeltme talebinin zımmen reddine dair işlemin iptali ve bahsi geçen ödeme emirlerinin iptali" talebiyle Vergi Mahkemesine dava açtım.
mahkeme, bu iki dava tek dilekçeyle açılamaz, ayrı ayrı iki dilekçeyle açın diye dilekçe red kararı verdi.
Şimdi sorum şu olacak.
1) Ödeme emirlerine itiraz süresi çoktan geçmiş. Ödeme emirlerinin iptali için ayrı bir dava açsam, büyük ihtimal süre aşımından red yiyeceğim.
Ödeme emirlerine konu vergilerin büyük kısmının aslında zaman aşımına uğramış olması, süreden yırtmama olanak verir mi. Ödeme emirlerinin iptali için ayrı dava açmanın bana faydası olur mu?
2) Sadece Maliye Bakanlığının zımmi red işleminin iptali için dava açsam, mahkeme işlemi iptal ederse, idare, iptal kararı doğrultusunda yeni bir işlem tesis etmek zorunda olduğu için, bu yolla ödeme emirlerinin iptalini sağlayabilir miyim?

uzun oldu farkındayım ama ilgilenip cevap verecek üstadlara şimdiden çok teşekkürler