28-03-2016, 10:24
|
#5
|
|
Sayın Meslektaşlarım;
Öncelikle belirtmek gerekir ki mirastan yoksunluk sebepleri yalnızca yoksunluk sebebi şahsında gerçekleşen kişiyi etkileyecektir. Dolayısıyla o kişinin diğer mirasçıları mirastan yoksunluk sebebinden etkilenmeyecek, mirastan yoksun kalan kişi sanki mirasbırakandan önce ölmüş gibi paylarını almaya devam edeceklerdir.
Bir örnek verecek olursak: (A) babası (B)'yi öldürmüşse (B)'nin miras payından kendisi hak sahibi olamayacak ancak (A)'nın oğlu (B)'nin de torunu olan (T) miras payını alabilecektir.
SOMUT OLAY BAKIMINDAN DEĞERLENDİRECEK OLURSAK;
(A) öncelikle karısı (B)'yi öldürdüğünden, (B)'ye ait miras payının 3/4'ü (B)'nin oğlu (C)'ye geriye kalan 1/4'ü ise eşi (A)'ya kalacaktır. Ancak (A) mirastan yoksun kaldığından (A)'ya ait 1/4'lük miras payı da (A)'nın altsoyu (C)'ye intikal edecektir. (DİKKAT! Eğer ki (A)'nın davranışından dolayı onun mirasçılarını da cezalandırmış olsaydık (C)'de bu 1/4'lük miras payından faydalanamayacaktı).
İkinci olarak (A) oğlu (C)'yi de öldürmüştür. Bu aşamada (C)'nin doğal yollardan öldüğünü düşünecek olursak (C)'ye ait miras payının 1/2'si annesi (B)'ye 1/2'si ise babası (A)'ya kalacaktı. Ancak annesi kendisinden önce öldüğü için, babası da mirastan yoksun kaldığı için (C)'ye ait miras payı 3. zümreye intikal edecek ve annesi (B)'nin ve babası (A)'nın mirasçılarına kalacaktır.
Dolayısıyla (A)'nın davranışından ötürü (A)'nın mirasçılarını cezalandıramayacağımızı bilerek miras hesaplamalarını yapabiliriz. İyi çalışmalar.
|