Değerli Meslektaşlarım,
Daha önce bu konuyla ilgili açılmış bir başlık bulamadım. Bildiğiniz üzere 6663 Sayılı Kanun 10.02.2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı. Kanunun konumuzla ilgili olan 1. maddesi de yayımlanma ile birlikte yürürlüğe giriyor. İlgili madde metni:
MADDE 1 - 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun mülga mükerrer 20 nci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.
"Genç girişimcilerde kazanç istisnası:
MÜKERRER MADDE 20- Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla yirmi dokuz yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilerin, faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri bu kazançlarının 75.000 Türk lirasına kadar olan kısmı, aşağıdaki şartlarla gelir vergisinden müstesnadır.
1. İşe başlamanın kanuni süresi içinde bildirilmiş olması,
2. Kendi işinde bilfiil çalışılması veya işin kendisi tarafından sevk ve idare edilmesi (Çırak, kalfa veya yardımcı işçi çalıştırmak ya da seyahat, hastalık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibi zaruri ayrılmalar dolayısıyla geçici olarak işinde bilfiil çalışmamak bu şartı bozmaz.),
3. Faaliyetin adi ortaklık veya şahıs şirketi bünyesinde yapılması hâlinde tüm ortakların işe başlama tarihi itibarıyla bu maddedeki şartları taşıması,
4. Ölüm nedeniyle faaliyetin eş ve çocuklar tarafından devralınması hâli hariç olmak üzere, faaliyeti durdurulan veya faaliyetine devam eden bir işletmenin ya da mesleki faaliyetin eş veya üçüncü dereceye kadar (bu derece dâhil) kan veya kayın hısımlarından devralınmamış olması,
5. Mevcut bir işletmeye veya mesleki faaliyete sonradan ortak olunmaması.
İstisna kapsamındaki faaliyetlerden kazanç elde edilmemesi veya istisna haddinin altında kazanç elde edilmesi hâllerinde dahi yıllık beyanname verilir.
Bu istisnanın, bu Kanunun 94 üncü maddesi uyarınca tevkif suretiyle ödenecek vergiye şümulü yoktur.
Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir."
Vergi hukuku alanında pek bilgili olmamakla birlikte, metinden anladığım kadarıyla muafiyetin kanun yürürlüğe girmeden önce iş kuranları da kapsadığı.
Yani sorum şu:
Bu kanun yürürlüğe girmeden önce vergi açılışını yapan Avukatlar da açılış tarihindeki yaş kriterini sağladıkları sürece yıllık 75.000 TL'ye kadar olan kazançları için 3 vergi dönemi boyunca muafiyet kapsamında mıdır? Yoksa bu muafiyet sadece kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra vergi açılışı yapan veya yapacak avukatları mı kapsamaktadır?
Mali müşavirime danıştım fakat tatmin edici bir cevap alamadığımı düşünüyorum. (Belki de aldığım cevap işime gelmiyor.) Kendisi konuyla ilgili detaylı bir araştırma yapmadığını fakat geçmişteki benzer değişikliklerin geriye dönük olmadığını ifade ediyor.
Tüm genç meslektaşlarımızı ilgilendiren bu konudaki belirsizliği ortadan kaldırmak için tüm meslektaşlarımın görüşlerini bekliyorum.
Vakit ayıran herkese teşekkürlerimi sunarım.