Mesajı Okuyun
Old 15-02-2016, 16:48   #1
fidel kadastro

Varsayılan İşçinin İşverenin İştirakinde Yönetim Kurulu Üyesi Olarak Çalışması

Merhaba,

A, X Holdingin muhasebe departmanında Müdür olarak çalışmaktadır. Bunun yanında X Holdingin 100% hissedarı olduğu Y şirketinde de yönetim kurulu üyesidir.

Y şirketinin esas sözleşmesinde yönetim kurulu üyelerine ücret veya huzur hakkı ödeneceğine veya ödenmeyeceğine dair bir kayıt bulunmamaktadır.

A, X Holdingteki iş akdini haklı sebeple feshetmiştir. Akabinde Y şirketindeki yönetim kurulu üyeliğinden istifa etmiştir.

Sorular:

Yargıtay Kararlarında bildiğim kadarıyla yönetim kurulu üyesi ile şirket arasındaki ilişki vekalet akdi olarak yorumlanmaktadır. Yani Yargıtay bu ilişkiyi bir hizmet akdi olarak yorumlamamaktadır. A, Y şirketindeki yönetim kurulu üyeliği dolayısıyla ücret de talep etmeyi düşünmektedir. A, yönetim kurulu üyesi olduğu süreler için talep ettiği ücreti X Holdinge açacağı işçi alacağı davasında talep edebilir mi? Zira A, Holdingteki hiyerarşik yapı dolayısıyla Y şirketindeki yönetim kurulu üyeliğine getirilmiştir. Yoksa bunun için Y şirketine Asliye Ticaret Mahkemesinde mi dava açmalıdır?