Mesajı Okuyun
Old 11-02-2016, 14:56   #49
eser_29

 
Varsayılan

Forumdaki Üstadların değerli görüşlerinden istifade ile aşağıdaki gibi bir dilekçe hazırlayıp Mahkemeye sundum;

Alıntı:
ANKARA .ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ SAYIN HÂKİMLİĞİ’NE


DOSYA NO : 2016/ E.

DAVACI :
VEKİLİ :

DAVALILAR: 1.
2.
3.
4.

D.KONUSU :
Tensip Tutanağı hakkında beyanlarımızdan ibarettir.

AÇIKLAMALAR

1. 01/02/2016 tarihli Tensip Tutanağı tarafımıza 10/02/2016 tarihinde tebliğ edilmiştir.

2. Tensip Tutanağının 16.maddesinde; tarafımıza, davalıların adreslerinin bildirilmesi için HMK 119/B ve 119/2 maddeleri gereği 1 haftalık kesin süre verildiği görülmüştür.

3. Tarafımızca gerçek kişi davalıların T.C. Kimlik bilgileri, dava dilekçemizin eki belgelerden muttali olunarak dava dilekçemize yazılmıştır. Davalılara ait güncel/geçerli adresin tarafımızca aşağıda izah edeceğimiz yasal nedenlerle tespiti mümkün değildir.
Mahkemenizin kalemince iş bu kimlik bilgisi UYAP sistemine işlenmiş ve davalı kişişlerin kimlik bilgileri elektronik ortamda sorgulanmıştır. Bu nedenle Sayın Mahkemenin davalının elektronik ortamda Mernis adresini sorgulaması imkânı var iken ve bu imkânı da kullanmış, davalıların adresini de tespit etmiş iken; tarafımızdan, ihtarla davalıların adresini bildirmemiz yöihtarlı nünde talebi kanaatimizce Kalemce matbu olarak Tensip Tutanağına derç edilmiştir. Aksi bir durum hem yasaya hem de Usul Ekonomisi İlkesine aykırıdır. Bu nedenle Muhtıranıza itiraz ve vaki ara karardan dönülmesini talep ediyoruz. Sayın Mahkemece şahıslara ait T.C. Kimlik bilgileri ile en basiti UYAP üzerinden olmak üzere ilgili Kurumlara sorularak da adreslerin öğrenilebileceği gözetilerek şahısların T.C. Kimlik numaraları yazılmıştır.
Nitekim Tensip Tutanağından da anlaşılacağı üzere Sayın Mahkeme, şahısların Mernis adreslerini UYAP sisteminden kolayca bulmuş ve tensip tutanağına ekleyerek taraflara tebligat çıkartmıştır.
Şahısların ilgili belgelerde yazılı adreslerinin gerçeği yansıtıp yansıtmadığı tarafımızca tespit edilebilir bir durum olmadığından ve davalıların adreslerinin ne olduğunun aşağıdaki yazılı mevzuat gereği tarafımızca belirlenemeyeceğinden ve de Usul Ekonomisi gereği bila tebligatlarla Sayın Mahkemeyi yormamak ve dosyayı sebepsiz ve gereksiz yere uzatmamak adına herhangi bir adres yazılamamıştır.

5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu
m.3: "...r) Nüfus kaydı: Aile kütüğüne işlenmiş kişisel bilgileri,
s) Nüfus kayıt örneği: Aile kütüğüne işlenmiş kişisel bilgilerin özetlerini gösterir belgeyi,...ifade eder."

Aile kütüklerinde bulunması gereken kişisel bilgiler
m.7: "...Aile kütüklerinde aşağıdaki bilgiler bulunur:
a) Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası.
...
g) Yerleşim yeri adresi.
...
(a), (g) ve (ğ) bentlerinde belirtilen kayıtlar sadece elektronik ortamda tutulur..."

Gizlilik
m.9: "(1) Nüfus kayıtları ve bu kayıtların tutulmasına dayanak olan belgeler gizlidir. Bunlar, yetkili ve sorumlu memurlar ile teftiş ve denetim yetkisi olanlar dışında kimse tarafından görülüp incelenemez. Mahkemeler bu hükmün dışındadır..."

Nüfus kayıt örneğini almaya yetkili olanlar:
m.44:
(1) Nüfus kayıt örneklerini;
a) Bakanlık,
b) Dış temsilcilikler,
c) Asker alma işlemleri için Milli Savunma Bakanlığı,
ç) Adli makamlar,
d) Adli işlemlerle sınırlı olmak üzere kolluk kuruluşları,
e) Evlenme işlemleri için evlendirme işlemini yapmaya yetkili olanlar,
f) Ölüm işlemleri için resmi sağlık kuruluşları,
g) Kaydın sahipleri veya bunların eşleri ile veli, vasi, alt ve üst soyları ya da bu kişilere ait vekillik belgesini ibraz edenler,
nüfus müdürlüklerinden doğrudan almaya yetkilidirler.

(2) Birinci fıkrada sayılanlar dışında kalan kurumlar ve tüzel kişiler, yazılı olarak başvurmak ve istem nedenini açıkça belirtmek suretiyle Bakanlık veya mülki idare amirinin emri ile nüfus kayıt örneğini alabilirler. Bakanlık bu madde hükümlerini işletmek üzere Kimlik Paylaşımı Sistemi kurar.
(3) Yerleşim yeri adresi ve diğer adres bilgilerinin verilmesi kişinin rızasına bağlıdır..."

m.45: "1) Bakanlık, Kimlik Paylaşımı Sistemi ve Adres Paylaşımı Sistemi veri tabanlarında tutulan bilgileri bu Kanunda belirtilen esas ve usuller çerçevesinde kurumlar ile diğer kişilerin hizmetine açabilir. Yerleşim yeri adresi bilgileri ancak kurumlar ile 5411 sayılı Bankacılık Kanunu çerçevesinde faaliyette bulunan bankaların paylaşımına açılabilir..."

m.52: "...Adrese ilişkin bilgi ve belgeler nüfus müdürlüklerinden, Adres Paylaşımı Sisteminden veya Kimlik Paylaşımı Sistemine bağlanarak bu sistemdeki kayıtlara uygun belge üretebilen muhtarlıklardan temin edilebilir..."

Adres Kayıt Sistemi Yönetmeliği (Dayanak m.3: 5490 S.K.)
Adres Bilgisini Alma Yetkisi
m.20: "(1) Adres bilgisini;
a) Bakanlık,
b) Kurumlar,
c) Kaydın sahipleri,
almaya yetkilidir..."

Gizlilik
m.31: "Sistemin işletilmesinde ve sistemden yararlanmada kanunlarda ve uluslararası sözleşmelerde yer alan özel hayatın gizliliğine ilişkin hükümler esas alınır."


4. Sayın Mahkemece de bilindiği üzere davalı tarafın adresinin yazılmamış olmasının tek başına davanın açılmamış sayılmasına gerekçe olamayacağı Yargıtay’ın da kabulündedir.

Somut olayda davalıların TC kimlik numaralarının belli olduğu, davacılar vekilinin davalıların açık adreslerini bilmediğini süresi içinde belirttiği gözetildiğinde, mahkemece, 7201 sayılı Tebligat Kanunundaki düzenlemeler gözetilerek öncelikle davalıların mernise kayıtlı adresleri araştırılarak buradaki adreslerine tebligat yapılması, mernis adresleri bulunamadığı takdirde adres araştırması yapılarak adres tespiti yoluna gidilmesi gerektiğinden anılan maddenin uygulama yeri bulunmadığı kurul çoğunluğunca benimsenmiştir.(T.C. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 19.11.2014 T., 2014/14-1177 E., 2014/926 K.)

Davacı, davalının adresini dava dilekçesinde bildirmediği için kendisine verilen bir haftalık süre içerisinde de davalının adresini bulamadığı takdirde, dava açılmamış sayılmaz. Bu durumda mahkemece yapılan araştırmadan sonra gerekirse ilan yoluyla dava dilekçesinin tebliği gerekir. Bunun gibi tarafın gösterdiği adreste davalının bulunamaması halinde mahkemece davalının açık adresinin araştırılması gerekmektedir (Pekcanıtez, Hakan/Atalay, Oğuz/Özekes, Muhammed, Medeni Usul Hukuku, 14. Baskı, s. 503 vd.)

Yukarıda açıklanan nedenlerle, mahkemece davalıların adres ve kimlik araştırmasının yapılarak adreslerinin tespit edilmesi, ancak adreslerinin tespit edilememesi halinde ise, 6099 sayılı Yasa ile değiştirilen 7201 sayılı 21, 28 ve 35. maddeleri dikkate alınarak taraf teşkilinin sağlanması ve hasıl olacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken, gerekli araştırma yapılmaksızın yazılı şekilde davanın usulden reddine karar verilmesi doğru olmamış, kararın bu nedenle davacı yararına bozulması.
(T.C. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 02.12.2013 T., 2013/5492 E., 2013/21835 K.)

Kalem Memurlarınca matbu olarak yazıldığını düşündüğümüz bu ihtara karşın; dava dilekçemizdeki kimlik numaraları ve eklerdeki belgelerden davalı tarafın adresinin belirlenememesi durumunda dahi Mahkemece re’sen yapılabileceklerin neler olduğu hususunun bir kere de tarafımızca yazılmasını, Mahkeme Kalemine yönelik hatırlatma babında yazıldığının kabulü hususunu önemle belirtmek isteriz.

5. Buna karşın Tensip Tutanağında tarafımıza 1 haftalık süre verilmesi sebebiyle müvekkilimizin hak mahrumiyetine de uğramaması adına Tensip Tutanağında UYAP üzerinden MERNİS adreslerinin tespiti olarak yazılı olduğunu düşündüğümüz adresleri bildirmekle iktifa edeceğiz;
Davalı Ali ..in adresi: ..
Davalı Musa ..’nun adresi: ..
Davalı Yasemin ..’in adresi: ..

Gereğini bilvekale saygıyla arz ve talep ederiz.

Davacı Vekili
Av. Mustafa ESER