Mesajı Okuyun
Old 25-01-2016, 10:44   #1
c.eda

 
Varsayılan Çeyiz eşyası ile şahsi eşyaların iadesinde ispat sorunu

Açmış olduğum bir boşanma davasında müvekkilin eşiyle yaşadığı evde kalan şahsi eşyaları çeyiz eşyası ve kitaplarının iadesini de istedik. Bu eşyaların içinde ziynet eşyası yok. Hâkim de bunlar için detaylı liste sunarak harcını ödememiz için süre verdi. Fakat elimizde müvekkilin bu eşyaları götürüp de orada bıraktığına dair ne çeyiz senedimiz var ne de başka bir ispat aracı. Sadece müvekkilin ailesi şahitlik yapabilir. Bu da hâkimin kanaatini ne kadar etkiler meçhul. Ben bu eşyaların müvekkil tarafında müşterek haneye götürülüp orada bırakıldığı ile ilgili yemin deliline dayandım. Fakat davalı yalan yere yemin eder de bu eşyaları getirmedi yahut giderken götürdü derse, müvekkil harçla birlikte bir de vekâlet ücreti ödemek zorunda kalacak ki müvekkilin maddi durumu buna hiç elverişli değil.
Benim aklıma da önce davalıya bu hususta yemin ettirip onun tavrına göre harcı yatırarak detaylı listeyi sunmak ve bilirkişi raporu istemek ya da bu eşyalarla ilgili talepten vazgeçmek geldi. Ortada harcı yatırılmış bir alacak olmadan bunlarla ilgili yemin ettirmek hukuki açıdan ne kadar kabul edilebilir bir durum bilemedim.
Müvekkil yaklaşık 4 yıldır eşinden ayrı; hamile iken gelmiş ve davalı çocuğa da müvekkile de sahip çıkmak adına hiçbir çaba sarf etmemiş. Müvekkil gerçekten mağdur durumda. Onu daha da sıkıntıya sokmamak adına emin adımlarla davayı neticelendirmem gerekiyor. Bu konuda bana ne önerebilirsiniz. Değerli görüşlerinizi bekliyorum.