Mesajı Okuyun
Old 21-01-2016, 13:46   #5
keremyagiz17

Alıntı:
Yazan GÜLSÜM ÖNAL
Sorun Elektrik, doğalgaz vb.lerinin dağıtım faaliyetinin Genel yarar hizmeti mi? yoksa taşınır mal mı olduğu ikileminden kaylanmaktadır. Anayasa Mahkemesi kararları ile Yargıtay içtihatlarında her ne kadar kamu hizmeti kapsamında değerlendirilse de TMK.762 md ,TCK.141/2 maddelerinde elektriğin de taşınır mal olarak kabul edilmesi, TKHK. gereği de Mal olarak değerlendirilmesindedir.

''..Tüketicinin korunmasının ortaya çıkardığı sorunlardan birisi de tüketicilerin genel işlem şartları yoluyla sömürülmesinin önlenmesidir. Ekonomik bakımdan güçsüz olanların korunması, Anayasamızda belirtilen "Sosyal Hukuk Devleti" ve "İktisadi ve Sosyal Hayatın Adalete Göre Düzenlenmesi" eş söyleyişle "Sosyal Adalet" ilkelerinin bir gereğidir. Sırası gelmişken hemen vurgulayalım ki, hakim, Medeni Yasanın 1. maddesinin kendisine tanıdığı yasa koyucu gibi hareket etme yetkisine dayanarak, özellikle hakların kullanılmasında ve borçların yerine getirilmesinde objektif iyiniyet kurallarına uymayı öngören MK. md. 2/F.I; kişiliğin korunmasını düzenleyen MK. md. 24; ahlaka aykırı sözleşmeleri yasaklayan BK. md.19/F.II gibi genel kurallar altında sözleşme özgürlüğüne tüketiciyi koruyucu sınırlamalar getirebilir. Gerçektede mahkemeler; somut olayın kendine özgü verileri ve koşullarının gerçekleşmesi halinde ve yasal genel kurallar çerçevesinde; dikkati özel olarak çekilmeksizin sözleşmeye konan ve alışılmamış şartlarla, tüketiciyi bağlı tutmamalı ve hükümsüz saymalıdır. En önemlisi, yargı kararları ile tüketicinin bu yolda korunması hukuk devleti ve sosyal adaletin bir gereği kabul edilmelidir...''T.C. YARGITAY 13. HUKUK DAİRESİ E. 1996/1734 K. 1996/2495 T. 18.3.1996 )

Elektrik dağıtımı bir kamu hizmetidir. Sürekliliği,devamlılığı ve genel yarar koşulu mevcuttur.Dağıtım şirketinin ihkak'ı hak niteliğinde bu kadar basite indirgenerek kesinti yapamaması gerekir..kanısındayım..

Gülsüm Hanım çok teşekkür ederim değerli fikirlerinizi ve bu kararı paylaştığınız için. Tüketicinin bazen fazla da olsa korunduğu şu zamanlarda güzel bir karar çıkarılabilir diye düşünüyorum