19-01-2016, 17:46
|
#2
|
|
T.C.
YARGITAY
HUKUK GENEL KURULU
E. 1993/6-503
K. 1993/582
T. 13.10.1993
• ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ ( Paylı Mülkiyet Üzere Olan Taşınmaz Malda - Davanın Paydaşların Tamamına Yöneltilerek Yürütülmesi Gerektiği/Hüküm Tarihinden Önce Kayden Pay İktisap Ederek Paydaş Durumuna Giren Paydaşların Davaya Dahil Edilmesi Gerektiği )
• PAYLI MÜLKİYET ( Ortaklığın Giderilmesi - Davanın Paydaşların Tamamına Yöneltilerek Yürütülmesi Gerektiği )
• TARAF TEŞKİLİ ( Paylı Mülkiyet Üzere Olan Taşınmaz Malda Ortaklığın Giderilmesi İstemi - Hüküm Tarihinden Önce Kayden Pay İktisap Ederek Paydaş Durumuna Giren Paydaşların Davaya Dahil Edilmesi Gerektiği )
• HÜKÜMDEN ÖNCE TAŞINMAZDA PAY İKTİSAP EDİLMESİ ( Ortaklığın Giderilmesi İstemi - Hüküm Tarihinden Önce Kayden Pay İktisap Ederek Paydaş Durumuna Giren Paydaşların Davaya Dahil Edilmesi Gerektiği )
743/m.625
1086/m.73
ÖZET : Dava, paylı mülkiyet üzere olan taşınmaz malda ortaklığın giderilmesi istemine ilişkindir. Bu tür istekle açılan davaların, paydaşların tamamına yöneltilerek yürütülmesi zorunludur. Mahkeme hüküm tarihinden önce kayden pay iktisap ederek paydaş durumuna giren paydaşların davaya dahil edilmek suretiyle davanın yürütülmesi gerekir.
DAVA : Taraflar arasındaki "ortaklığın giderilmesi" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Sarıyer Sulh Hukuk Mahkemesince davanın kabulüne dair verilen 21.12.1989 gün ve 326-1112 sayılı kararın incelenmesi bir kısım davalılar vekilleri tarafından istenilmesi üzerine; Yargıtay 6. Hukuk Dairesinin 25.09.1990 gün ve 12350-11117 sayılı kararı ile;
( ... Ortaklığın giderilmesi davalarında ortak malda gerek kayden gerekse irsen ayni hak sahibi olan herkesin davada taraf olarak yer almaları zorunludur. Son defa gelen tapu kaydında H. E. T., A. D. F., F. Y., N. A., Y. A.'un paydaş oldukları anlaşılmaktadır. Bunlar sağ ise kendileri, ölmüş ise ibraz edilecek veraset ilamına göre mirasçılarının davaya dahil edilmesi için kararın bozulması gerekmiştir... ),
Gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
KARAR : Dava, paylı mülkiyet üzere olan taşınmaz malda ortaklığın giderilmesi istemine ilişkindir. Bu tür istekle açılan davaların, paydaşların tamamına yöneltilerek yürütülmesi zorunludur. Olayda; 2713/12658 pay sahibi H. E. T., 814/12658 pay sahibi A. D. F. ve 904/12658 pay sahibi F. Y.'ın 21.12.1989 olan mahkeme hüküm tarihinden önce kayden pay iktisap ederek paydaş durumuna girdikleri, getirtilen tapu karşılık yazısından açıklıkla anlaşılmaktadır. Bu durumda adı geçenlerin davaya dahil edilmek suretiyle davanın yürütülebileceği gözetilmeden, önceki kararda direnilmesi doğru değildir. O halde, usul ve yasaya uygun bulunmayan direnme kararının bozulması gerekir.
SONUÇ : Bir kısım davalılar vekillerinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının yukarıda açıklanan nedenden dolayı BOZULMASINA, 13.10.1993 gününde oybirliği ile karar verildi.
|