Değerli Meslektaşlarım,
Yaklaşık 1 haftadır aklımı kurcalayan ve fazlasıyla araştırmama rağmen yorum getiremediğim bir konuyu sizinle paylaşmak istiyorum.
Konu şudur ki; hepimizin evinde işyerinde kulladığımız su, elektrik ve ısınma gibi hizmetler bulunmaktadır ve hepimizin abonelik sözleşmesi kapsamında edimler karşılıklı yerine getirilmektedir. Ancak ödenmeyen fatura sebebiyle bu hizmetler kesilebilmektedir. Benim kafamı karıştıran durum da işte burada başlamaktadır; tüketici olarak ödememiz gereken bakiyenin tarafımıza tebliğ edilmesi konusunda usule uyulmadığını ve teamülen kimsenin de itiraz etmediğini düşünüyorum. Zira gelen faturalar benim evim için de geçerli olmak üzere Türkiye'nin %90'ına aynı şekilde iletilmektedir. Yani ya binanın kapısına bırakılır, ya posta kutusuna bırakılır, en iyi ihtimalle de apartman görevlisi servise çıktığında verir. Ancak faturayı apartmanın kapısına bırakmak nasıl tebliğ sayılabilir? Eğer geçerli bir tebliğ ise biz de ihtarnamelerimizi, ödeme emirlerimizi bi apartmana bırakıverelim
(2) Görevli tedarik şirketi tarafından düzenlenen ödeme bildirimi, son ödeme tarihinden en az on gün önce tüketiciye tebliğ edilir. Tüketicinin tercih etmesi halinde, ödeme bildirimi tüketiciye elektronik posta yoluyla da gönderilebilir. İkinci bildirim de dahil olmak üzere, düzenlemeye tabi tarifeler yoluyla enerji alan tüketicilerin ödeme bildirimlerinin tebliği ile ilgili olarak, görevli tedarik şirketi, dağıtım şirketinden hizmet alımı yapabilir. Bu kapsamdaki hizmet alımı, süre sınırlamasına tabi değildir. Bu fıkra kapsamında yapılan hizmet alımı karşılığında oluşan maliyetlerin ne şekilde karşılanacağına ilişkin hususlar Kurul kararı ile düzenlenir.
Yukarıdaki yönetmelik maddesiyle, faturanın apartmanın kapısına bırakılaraktan tüketiciye tebliğ olması sayılması hususunda çok değerli yorumlarınıza ihtiyacım var. Acaba gerçekten usulsüz ve teamülen itirazsız mı bu durum, yoksa dosya masrafı gibi yeni bir karar mı çıkmalı?
Şimdiden destekleyen herkese çok teşekkür ederim.