11-01-2016, 16:45
|
|
|
Faktoring ve Bankalara Ciro Yolu İle Verilen Çeklerin Ödenmesinin Durdurulması
Merhabalar,
Esasında daha önce bu hususta araştırma yapsam da halen karasız kaldığım noktalar mevcut olduğundan siz değerli meslektaşlarımdan görüş ve mümkünse emsal ilamlar isteyeceğim.
Somut olayım şudur: Müvekkil şirket ile X Firması mal alım-satım konusunda yazılı bir sözleşme yapıyorlar.Müvekkil firma alıcı, X firması satıcı. Mallar belli periodlar halinde verilecek olup karşılığında da 1 er ay keşide (vade) tarihli çekler tanzim edilip firmaya verilmiş. Verilen bu çekler sözleşmede de teker teker yazılmış.
X firması bizden aldığı çekleri cirolayıp Faktoring firmalarına ve Bankalara veriyor, karşılığında nakit alıyor.
Ancak bir süre sonra bize mal gelmemeye başlıyor zirma X firmasının üretiminin durduğunu öğreniyoruz ancak mal gelmese bile tabi çeklerin vadesi gelmeye başlıyor.
Bu noktada benden istenilen çeklerin ödenmesinin durdurulması.
Ancak ben ilk başta yaptığım araştırmada menfi tespit davası açıp, borçlu olmadığımı ispat etsem (ki elimde sözleşme var, teslim edilen mallara ilişkin sevk irsaliyeleri var başka da bir evrak yok ispat edebilir miyim onu da tam bilmiyorum ama) menfi tespit ile teminat yatırmak kaydıyla mahkemeden çekin ödenmesinin durdurmak için ara karar almayı düşündüm. Ama bunun iyi niyetli 3. kişileri bağlamayacağını biliyorum.
Fakat faktoring şirketine bizim çek gidince, faktoringten müvekkil firmaya bu çeklerin size ait olduğunu kabul edin tarzı bir yazı ve bir takım evrak yolluyorlar ve biz herhangi bir şeye katiyen imza atmıyoruz.
Yaptığım araştırmalarda faktoringlerin borcun konusu sözleşmeleri ve bu tip evrakları her zaman istediklerini duydum. Faktoringte illaki sözleşmeden bir örnek vardır ancak bizden istedikleri evrakları imzalamadık.
Bu noktada sorular şunlar:
1. Faktoringlere veya bankalara ödemeyi durdurabilir miyim?
2. Faktoringlerden gelen evrakları imzalanmaması ödemeyi durdurmak için bir avantaj sağlar mı?
3. Menfi tespit açarsam borçlu olmadığımı kanıtlamak için sözleşme ve verilen malların sevk irsaliyeleri dışında başka ne gibi delil sunabilirim?
4. Menfi tespit davasında borçlu olmadığımızın yanı sıra bu ödemezlik defini de ileri sürebilir miyim?
5. Özetle çeklerin ödenmemesi için en kısa ve kestirme yol sizce nedir?
Şimdiden teşekkürler
|