Mesajı Okuyun
Old 11-01-2016, 15:09   #1
av__emrah

 
Varsayılan Mal Varlığı Anlaşmasının Tenfizi

Sayın Meslektaşlarım; müvekkil ABD ülkesinde boşanmıştır. Taraflar boşanma ile "mal varlığı anlaşması" yapmışlardır. Yabancı mahkeme kararında "mal varlığı anlaşması dahil edilerek uygulanacak, son ve kesinleşmiş boşanma kararı"dır ibaresi de bulunmaktadır. Yapılan anlaşmaya göre davalı eşi müvekkile ve çocuklarına Türkiye'de bulunan bir kısım taşınmazları bırakmıştır.

Davalı eş, yabancı mahkeme kararının, sadece boşanma yönünden tenfizini talep etmiş, mahkemece de bu istem kabul edilmiştir. (henüz kesinleşmemiştir) Dolayısıyla yapılan "mal varlığı anlaşması" tenfiz edilmemiştir.

Müvekkil, "mal varlığı anlaşmasının" da tenfizini talep etmektedir. Böyle bir dava açıldığında mahkemece; Türk kamu düzenine aykırılık teşgil ettiği gerekçesiyla davanın reddine karar verebilir mi? Eğer tenfizi kabul ederse bu durumda kararın icrası mümkün müdür?

Ya da "mal varlığı anlaşmasının" tenfizini talep etmeden, davalı eşin tüm malvarlığı yönünden, edinilmiş mallara katılım rejiminden dolayı tasfiye isteyebilir miyiz?