Yapı kullanma izni olan bir binanın A ve B bloklarında ruhsat hilafı inşaat vs. olduğu gerekçesiyle İmar Kanununun 42. Maddesine göre idari para cezası verilmiş, encümen kararı taşınmaz maliklerine tebliğ edilmiştir.
Encümen kararında A bölüm maliki A’dan 200TL, B bölüm malikleri X,Y ve Z’den 300TL idari para cezası alınmasına…denmektedir.
Dava açma süresinin dolmasına bir kaç gün kala tesadüfen yeni encümen kararı verildiğini öğrendik. Bu kararla önceki encümen kararında sehven yazılan cezaların, veraset ilamına göre düzeltilerek;
A bölüm malikine (1/1 pay) 200TL,
B Bölüm maliklerinden (X) ‘e 150 TL, (Y) ‘ye 75 TL, (Z)’ye 75 TL olmak üzere tashihine …karar verilmiştir.
Denilmektedir.
Bunun haricinde tespit edilen aykırılıklara, yapı tatil tutanağına, ya da ceza hesap cetveline dair bir tashih söz konusu değildir. Bu karar henüz tebliğe çıkmamıştır, hatta daha imzaları tamamlanmış bile değildir.
İkinci encümen kararı tebliğ edilinceye kadar ilk Encümen kararına dava açma süresi dolacaktır. Bazı arkadaşlarım dava açma süresinin 2.encümen kararının tebliğiyle yeniden başlayacağını söylüyor. Ancak ben öyle olmadığını düşünüyorum. Çünkü 2.karar sadece cezaların bölüşümüne ilişkin bir düzeltme içeriyor ve itiraza binaen verilmiş bir karar değil, idarece resen verilmiş bir karar. Eğer 1.encümen kararına dava açmazsak 1.encümen kararının yapı tespit ve tatil zaptı ve ceza hesap cetveli yönünden kesinleşeceğini düşünüyorum.
Bu konuda bilgisi, tecrübesi olan meslektaşlarımın görüşüne ihtiyaç duyuyorum.
1 - Böyle bir durumda 2. encümen kararı ile dava açma süresi yeniden başlar mı?
2 - 2.encümen kararı 1.sini ortadan kaldırır mı? (ki tashih denildiği için bence kaldırmaz, ama emin olamıyorum

)
3 - Dava açma süresi a, x, y ve z kişileri için ayrı ayrı ne zaman başlar?
Zaman ayırıp okuyan ve cevap veren tüm meslektaşlarıma çok teşekkür ederim.