Üstatlar merhaba; önemli bir konuda fikrinize ihtiyacım vardır.
Yüklü bir dava var ve karı taraf vekili müvekkili ile çok yüklü bir vekalet ücret sözleşmesi akdetmiştir ve bu sözleşmede davanın sulh veya başka herhangi bir nedenle sona ermesi halinde de avukatın ücrete hak kazanacağı ibaresi vardır.
Dava 2 yıl sonra sulh ile sona eriyor. Karşı taraf avukatı bizim haberimiz olmadan bizim müvekkilimiz ile bu sulh sözleşmesini imzalaması için bazı şartlar koymuş ve bunlardan biri de kendi müvekkili ile olan çok yüklü vekalet ücretini bizim müvekkilimize de yükletmiş. Şöyle ki; bizim müvekkilimiz kendi el yazı ve imzasıyla " ben hiçbir baskı altında kalmadan avukata ....... TL vekalet ücretini şartsız ve kesin olarak ödemeyi kabul ve taahhüt ediyorum."
şimdi karşı taraf vekili sulh ile sona eren davanın sonucunda kendi müvekkili ile olan sözleşmeye binaen ve bizim müvekkilimizin de kendi el yazı ve imzasına dayanarak bu ücretin tahsili için icra takibi başlattı. itiraz ettik ancak bir kaç sorum olacak:
1- Karşı tarafın bizden habersiz müvekkilimiz ile yaptığı bu anlaşmanın bir geçerliliği var mı?
2- Avukatlık Kanunu ve meslek etik kuralları gereği bu sözleşme geçersiz olabilir mi ?
3- bu sözleşme 3. kişinin fiilini taahhüt kapsamına mı yoksa borç yüklenmesi mi olur?
4- sulh ile sona ermesine rağmen fahiş olan bu vekalet ücretinden böyle bir durumda olabilecek en az zararla kurtulma yolu var mıdır?
saygılarımla....