Mesajı Okuyun
Old 07-01-2016, 18:27   #6
Admin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Demir71
Sayın meslektaşım cevabınız ve ilginiz için teşekkür ederim. Taşınmazı sonradan satın alan malik de geçici 2.madde hükmünden yararlanabiliyor mu? Anlamak istediğim husus bu.
Kira sözleşmeleri genel olarak malikler tarafından yapılmakla birlikte bunun bir zorunluluk olmadığına dikkatinizi çekmek isterim. Kira kontratı "kiralayan" ile "kiracı" arasında yapılır, tarafları sözleşmeyi yapan "kiralayan" ile "kiracı"dır ve kiralayanın malik olması gerekmediği gibi, malik yasal bir nedenle bu sözleşmeyi üzerine almadığı sürece de bu sözleşmenin tarafı bile olmayabilir.

Dolayısıyla burada tartışılması gereken kavram da, "eski malik", "yeni malik" değildir, "kiralayan"dır. Nitekim dayandığınız kanun maddesine bakarsanız, kanun koyucunun da sözleşmeyi feshih hakkını malike değil, "kiralayana" verdiğini farkedebilirsiniz.

Alıntı:
BK. MADDE 347 F. Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmenin sona ermesi I. Bildirim yoluyla 1. Genel olarak
Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.

Yasadan kaynaklanan bu tahliye hakkının malike değil, kiraya verene ait olduğunu tespit ettiğimizde de, zaten aslında sorunuz yanıtını bulmuş oluyor, çünkü yeni malik kiracıya çekeceği bir ihtarname ile bu sözleşmedeki "kiraya veren" sıfatını üzerine aldığında, sözleşmeden kaynaklanan tüm hak ve yükümlülükler de (ve bu bağlamda tahliye hakkı da) yeni malike geçiyor. Bu nedenle de satın alma tarihinin ve malikin değişmesinin bu hakkın kullanılmasında bir önemi kalmıyor diye düşünüyorum. Sözleşmenin "kiralayan" tarafı maddede belirtilen şartlar gerçekleştiğinde bu tahliye hakkını tek taraflı olarak kullanabilir.