Mesajı Okuyun
Old 06-01-2016, 11:32   #5
gülnihal çevik

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Gamze Dülger
BK 249-250-251 -252 "kiralayan kira müddeti içinde mecuru kullanıma hazır (hukuken ve fiilen ) halde bulundurmakla görevlidir"
Bahsettiğiniz olayda mecur aslen ayıplıdır.
Kiracı bu ayıpların giderileceği kanaatiyle kira sözleşmesi yapmış ve fakat kira sözleşmesinde mecurun vasıfları belirlenmemiştir.Hal böyle olunca,kiralayananın işlemiş bir yıllık kira bedelini dahi tahsil ettiği gözönüne alınarak farklı hukuki sebeblerle bir tazminat davası açabilirsiniz.
1-Öncelikle muacceliyet kaydı gereği ödemiş olduğunuz bakiye (kullanmadığınız halde ) kira bedelleri ile ilgili olarak BK 264 maddesi gereğince ve sebebsiz zenginleşme ile mecurun ayıplı olması sebebiyle ödemiş olduğunuz kira bedellerinden sebebsiz zenginleşme sayılan bedelleri talep hakkınız mevcuttur.
bunun için varolan şartlarla tahliye tarihinden sonra mecurun kiraya verilebileceği aşami süre bilirkişi incelemesi ile araştırılıp bakiye kira bedelleri açısından istirdata karar verilmesi gerekecektir.
2-Ayıplı mecur sebebiyle,bu ayıptan olşan zarar-ziyan-mahrum kalınan kar açısından tazimnat talebinde bulunmak hakkınız BK 249 gereği mevcuttur.eğer bu dava mecurda oturuluyor iken açılsa idi kira bedelinin indirimi talebinde bulunacağınız gibi yine haklı sebeble kira sözleşmesinin feshi talebinde bulunmak hukuki imkanı dahi mevcuttur.Bu arada kiracının bu yapıda iskan ruhsatının olmadığını bilmesi birlikte kusur kavramına girer ve tazminat miktarında indirime sebeb olur.
Bir kısım yargıtay kararı sunuyorum.6570 Sk gönderme sebebiyle bu kanunda hüküm bulunmayan hallerde BK hükümleri uygulanacaktır.
Saygılarımla

Müvekkil, kiralananın ruhsatsız olması sebebiyle kira sözleşmesinden dönme, ödenen kira bedellerinin iadesini talep edecekken, temerrüt sebebiyle icra mahkemesi kararıyla tahliyesine karar verilmiştir. Henüz tahliye gerçekleşmemiştir.

Bu saatten sonra, kiralanandaki ayıp sebebiyle ödenmiş kira bedellerinin iadesi ve müvekkilin zararı talep edilebilir mi?