24-12-2015, 09:16
|
|
|
Haricen yapılan satış sözleşmesi tapu devri
1- Müvekkil bir inşaat firması ile topraktan daire alımı konusunda anlaşıyor. Sözleşme maalesef haricen yapılmış.
2- Müvekkil sözleşme bedelinin hepsini ödüyor. Firma da inşaatı bitirip müvekkile teslim ediyor. Müvekkil bir süre satın aldığı dairede oturup daha sonra kiraya veriyor.
3- Haricen yapılan bu sözleşmenin genel olarak geçersiz olduğu konusunda bir sıkıntım yok.Ancak 1987/2 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararında bu kurala bir istisna getirilmiş. İlgili kararda taraflar edimlerini yerine getirmiş ise ve satıcı taşınmazı devre yanaşmıyorsa açılacak olan cebren tescil davasının kabul edilebileceği belirtiliyor.
4- Bu karardan hareketle tapu tescil davasının lehimize sonuçlanma ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyorum. Bu konudaki görüşleriniz nedir?
5- İkinci ve belki asıl can sıkıcı konu ise satıcı, müvekkile sattığı taşınmazı tapuda başka biri üzerine devrediyor.(satış yolu ile)
6- Durum bu olmakla birlikte yapılan bu devri kuvvetle muhtemel ki muvaazalı olarak yapılmış.
7- Bu durumda öncelikle muvazaa nedeniyle tapu iptal davası açılması gerektiğini düşünüyorum.
Bu bağlamda ikinci sorum da şu olacak:
8- Tapuda devralan kişiye karşı tapu iptali davası açarken, bu tapunun inşaat firması üzerine mi tescili talep etmeliyim yoksa müvekkil üzerine mi tescilini talep etmeliyim.
Görüşlerinizi rica ederim.
|