Sevgili meslektaşlarım,
Konuyu karıştırmışsınız. Soru e-tebligat olarak sorulmuş ve fakat KEP hakkında Danıştay kararından bahsedilmiş.
1.-KEP ile e-tebligat farklı,
2.-E-tebligat sayın "analiz"in de belirttiği gibi zorunlu,
3.-KEP, MASAK ile ilgili olarak zorunlu kılındı ama hem tüm avukatlara değil. Bu mevzuatın "ş" maddesinde sadece "Savunma hakkı bakımından diğer kanun hükümlerine aykırı olmamak kaydıyla 1136 sayılı Avukatlık Kanununun 35 inci maddesinin ikinci fıkrası kapsamındaki işlerden
taşınmaz alım satımı, şirket, vakıf ve dernek kurulması, idaresi ve devredilmesi gibi işlerle sınırlı olmak üzere serbest avukatlar." için zorunlu yani bu işleri yapacaksanız KEP zorunlu yoksa zorunlu değil.
Danıştayın yürütmeyi durdurma kararı nedeniyle dava sonuna kadar dondu. Karar çıkmadığı kanaatindeyim ama BİLGİM YOK. Kontrol edilmeli.
Ama maliyeden yani vergi dairesinden alınması zorunlu elektronik tebligat farklı. Bunu karıştırmayın. Yani elektronik tebligat
mükellef olan avukatlar için zorunlu.
Bu "MASAK meselesi nedir?" derseniz şöyle açıklayayım;
5549 Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun’a 6545 sayılı yasa ile 18.06.2014 tarihinde 9/A maddesi eklendi bu maddede “Madde 9/A - (Ek madde: 18.06.2014 - 6545 S.K./87. md.) (1) Bu Kanun ve 7/2/2013 tarihli ve 6415 sayılı Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanunun uygulanması kapsamında yapılacak tebligatlar, 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanununun 7/A maddesinde düzenlenen elektronik tebligata ilişkin usullere bağlı olmaksızın, elektronik ortamda tebliğ edilebilir ve tebligata elektronik ortamda cevap verilmesi istenebilir. Bu şekilde yapılan tebligatlar karşı tarafa ulaştığında tebliğ edilmiş sayılır.
(2) Başkanlık, elektronik ortamda yapılacak tebligatla ilgili her türlü teknik altyapıyı kurmaya veya kurulmuş olanları kullanmaya, tebliğe elverişli elektronik adres kullanma ve cevapların elektronik ortamda verilmesi zorunluluğu getirmeye, elektronik ortamda tebliğ yapılacaklar ile elektronik ortamdaki tebligata ilişkin diğer usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.” demektedir.
Bu hükme uymayanlara uygulanacak ceza hakkında ise 13 maddede “Madde 13 - ………………. (4) (Değişik fıkra: 18.06.2014 - 6545 S.K./88. md.)(**) Bu Kanunun 9/A maddesi gereğince getirilen elektronik tebligata ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmediği tespit edilen kişi, kurum veya kuruluşlara Başkanlık tarafından her bir tespit için on bin Türk lirası idari para cezası uygulanır. Bu şekilde bir yıl içinde uygulanacak idari para cezasının toplam tutarı iki yüz elli bin Türk lirasını geçemez.” demektedir.
Devamla “(5) (Ek fıkra: 18.06.2014 - 6545 S.K./88. md.) Maddenin ilk üç fıkrası kapsamında uygulanacak idari para cezasının toplam tutarı; her bir yükümlülük için, ihlalin yapıldığı yıl itibarıyla, birinci fıkra kapsamında iki kat olarak uygulanacak yükümlüler için on milyon Türk lirasını, bunlar dışında kalan yükümlüler için bir milyon Türk lirasını aşamaz. Üst tutardan ceza uygulanan yükümlüler nezdinde takip eden yılda aynı neviden bir yükümlülük ihlali olması durumunda bu hadler iki kat olarak uygulanır.” demektedir.
Bu kanuna dayalı olarak “Suç Gelirlerinin Aklanmasının Ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelik” tacirler dışına çıkan bazı kişilerin de KEP hesap sahibi olmasını zorunlu kıldı.
Yönetmeliğin “Yükümlüler” başlığı altında düzenlenen “İkinci Bölüm”ün “Yükümlü” başlığı altında düzenlenen 4 maddesinde “MADDE 4- (1) Kanunun uygulanmasında yükümlü, aşağıda sayılanlar ile bunların şube, acente, temsilci ve ticari vekilleri ile benzeri bağlı birimleridir:
a) Bankalar.
b) Bankalar dışında banka kartı veya kredi kartı düzenleme yetkisini haiz kuruluşlar.
c) Kambiyo mevzuatında belirtilen yetkili müesseseler.
ç) Ödünç para verme işleri hakkındaki mevzuat kapsamındaki ikrazatçılar, finansman ve faktoring şirketleri.
d) Sermaye piyasası aracı kurumları ve portföy yönetim şirketleri.
e) Yatırım fonu yöneticileri.
f) Yatırım ortaklıkları.
g) Sigorta, reasürans ve emeklilik şirketleri.
ğ) Finansal kiralama şirketleri.
h) Sermaye piyasası mevzuatı çerçevesinde takas ve saklama hizmeti veren kuruluşlar.
ı) Saklama hizmeti ile sınırlı olmak üzere İstanbul Altın Borsası Başkanlığı.
i) Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü ile kargo şirketleri.
j) Varlık yönetim şirketleri.
k) Kıymetli maden, taş veya mücevher alım satımı yapanlar.
l) Cumhuriyet altın sikkeleri ile Cumhuriyet ziynet altınlarını basma faaliyeti ile sınırlı olmak üzere Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü.
m) Kıymetli madenler borsası aracı kuruluşları.
n) Ticaret amacıyla taşınmaz alım satımıyla uğraşanlar ile bu işlemlere aracılık edenler.
o) İş makineleri dâhil her türlü deniz, hava ve kara nakil vasıtalarının alım satımı ile uğraşanlar.
ö) Tarihi eser, antika ve sanat eseri alım satımı ile uğraşanlar veya bunların müzayedeciliğini yapanlar.
p) Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü, Türkiye Jokey Kulübü ve Spor Toto Teşkilat Başkanlığı dâhil talih ve bahis oyunları alanında faaliyet gösterenler.
r) Spor kulüpleri.
s) Noterler.
ş) Savunma hakkı bakımından diğer kanun hükümlerine aykırı olmamak kaydıyla 1136 sayılı Avukatlık Kanununun 35 inci maddesinin ikinci fıkrası kapsamındaki işlerden taşınmaz alım satımı, şirket, vakıf ve dernek kurulması, idaresi ve devredilmesi gibi işlerle sınırlı olmak üzere serbest avukatlar.
t) Şirket, vakıf ve dernek kurulması, idaresi ve devredilmesi gibi işlerle sınırlı olmak üzere, bir işverene bağlı olmaksızın çalışan serbest muhasebeci ve serbest muhasebeci mali müşavirler ile yeminli mali müşavirler.” demekte ve ticaret mevzuatı dışında yükümlüler belirledi.
Önerimi sorarsanız buna rağmen KEP almanızı salık veririm. Çünkü bedavaya yakın "ihtar" çekiyorsunuz.
Bilmiyorum açıklayabildim mi?
Kolay gelsin ve hayırlı olsun.