Mesajı Okuyun
Old 19-12-2015, 19:37   #3
Gemici

Alıntı:
Yazan Hemocrania
iyi günler

Müvekkil (M) Alman vatandaşı (A) ile evleniyor ancak bir süre sonra anlaşamayıp boşanma davası açmak istiyor.

Müvekkil ; Boşanmadan önce bir takım araştırmalar yaptığını ve Nüfus'ta yaptığı sorgulamada (A) nın daha önce yine Türk Vatandaşı olan (T) ile evlenmiş olduğunu Almanya'da yapılan bu evliliğin Türk Makamlarına bildirildiğini, ancak (A) ve (T) nin boşandıklarında tenfiz etmediklerini öğrendiğini iddia ediyor.

Ben de önceki boşanma tenfiz edilmeden (A) nın müvekkil ile nasıl evlendiğini Nüfus Müdürlüğüne sorduğumda (A) nın Türk Vatandaşı olmaması nedeniyle kayıtlarının gözükmemiş olabileceğini söylediler. Ancak müvekkilin kaydından kontrol ettirdiğimde (A) nın soyadının (T) ile aynı olduğunu öğrendim.

Şu an (T) nin nüfus kayıtlarını net olarak olarak bilmediğim için (T) nin nüfus kaydında da (A) ile evli olup olmadığını teyit edemiyorum ancak böyle bir durumun teyit edilmesi halinde;

1- Müvekkil M'nin evliliği butlan ile batıl olur mu?
2- (A) ve (T) nin Almanyada boşanmış olmaları ve sadece tenfiz edilmemiş olması butlan olgusunu ortadan kaldırır mı ?

Sayın Hemocrania,
Yazdıklarınızdan anladığım kadar ile (A) ve (T) Almanyada boşanmışlar. (A) Alman vatandaşı olduğu için boşanma kararının kesinleşmesi ile boşanmış olur. (A)yönünden boşanma kararının Türkiyede tanınması ve tenfizi söz konusu değildir. Tanıma ve tenfiz sadece ve sadece (T)için gereken işlemlerdir. Türk vatandaşı (T)boşanma kararı tanınıp tenfiz edilmeden yeniden evlenemez. (A) için böyle bir durum söz konusu değildir, çünkü vatandaşı olduğu ülke mevzuatına göre boşanmştır, yeniden evlenmesi için herhangi bir sakınca yoktur.

Durum böyle olunca da (A) nın (M) ile yaptığı evlilik geçerli bir evliliktir. Butlan söz konusu değildir.

Saygılarımla

Durum