Mesajı Okuyun
Old 17-12-2015, 12:35   #1
çaçaça

 
Varsayılan Ticari Defterde Görünmeyen Harcamalarla İlgili Sorun

Sayın meslektaşlarım;
Bir haftadır kafamı çok kurcalayan bir sorun ile ilgili olarak sizlere danışma ihtiyacı hissettim. Konu şu;

"A" şirketi Türkiye'de faaliyet gösteriyor ve yurtdışında birçok iş yapıyor. Bu şirket Katar'da bir iş alıyor. Katar kanunları %51'i Katar sermayesine ait olmayan firmaların iş yapmasına izin vermediği için de burada Katarlı bir ortakla şirket kuruyor. (Kurulan bu yeni "B" şirketinin %49 hissesi "A" şirketine ait.)

B şirketi işi yapmaya başlıyor. İşverenin bazı özel konular için yanına bir yardımcı alması talebi üzerine de "C" şirketi ile bir sözleşme yaparak yanına taşeron firma olarak alıyor. B şirketi baya bir masraf yapıldıktan sonra C şirketi sudan bahanelerle işi devam ettiremeyeceğini beyan ediyor ve işten çekiliyor. Bunun üzerine işveren de işi B şirketinden alıyor. (Yeni bir taşeron bulmanı bekleyemeyiz diyor.) Yani C şirketinin eylemi B şirketinin işi kaybetmesine sebep oluyor.

Yapılan masrafların tamamı faturalı ama yine Katar prosedürlerini aşma amacıyla bu masraflar B şirketinin ticari defterlerinde görünmüyor. (B şirketi bu masrafları topyekün A şirketine fatura ediyor ve bu masraflar A şirketinin defterlerinde gösteriliyor.)

Şimdi biz yapılan masrafı ve yoksun kalınan kârı C şirketinden talep etmek istiyoruz. Nasıl bir yol izlememiz gerekiyor? Kafamdaki alternatifler şöyle;

1- B şirketi adına C şirketine dava açılabilir. Ancak bu durumda her ne kadar yapılan masrafların faturası olsa bile Katar firması olan B şirketinin ticari defterlerinde bu masrafların görünmüyor olması sorun olabilir.

2- A şirketi adına C şirketine dava açılabilir. Zira tüm masraflar A şirketinin defterlerinde görünüyor. Ama bu durumda da C şirketi ile A şirketi arasında bir sözleşme olmaması sorun olabilir.

3- Hem A hem de B şirketleri davacı olarak gösterilerek C ye dava açılabilir. Bu davada da sözleşme B ile yapıldı, faturaları da var. B şirketi bu masrafları A şirketine fatura etti, bu sebeple de kayıtlar A'nın ticari defterlerinde bulunuyor denilebilir.

4- A şirketi B'ye dava açıp bunu kazanır, sonra da B bu davada kaybettiği miktarı C'den rücu yoluyla talep eder. (A ve B her ne kadar kardeş firma da olsa prosedür gereği ikisi arasında tanzim edilmiş bir sözleşme de var. Bu sözleşmede işin masraflarını A karşılayacak, işi B yapacak, iş sonunda kâr yarı yarıya bölüşülecek diyor.)

5- A şirketi hem B hem de C şirketlerine dava açıp; zarara uğradım, kusur kimdeyse zararımı o karşılasın diyebilir.(Tabi burada kusur C'de olduğu için tazminatın C tarafından karşılanmasına karar verilmesini bekliyoruz.)

Sizce ne yapılmalı?
Saygılarımla..