11-12-2015, 10:23
|
|
|
Merhabalar değerli meslektaşlarım.
Vakıaları ayırarak incelemenin faydalı olacağını düşünüyorum.
Avukatın tarafı olmadığı bir dosyadan fotokopi alması suç değildir, keza "kanunsuz suç ve ceza olmaz", "kıyas yolu ile suç ihdas olunamaz" ilkeleri uyarınca yasada açıkça suç olarak tanımlanmayan bir vakıanın suç olarak kabul edilemeyeceği kanaatindeyim. Ve fakat, değerli meslektaşımın da belirttiği üzere, bu durum özellikle kalem personelini sorumluluk altına sokacağından etik değildir.
Avukatın tarafı olmadığı bir dosyadan belge aslını almasının suç olabileceği kanaatindeyim ki, aynı şekilde avukatın tarafı olduğu bir dosyadan dahi belge aslını almasının da suç teşkil edebilceğini düşünüyorum. Ancak, yukarıda bahsettiğim ilkeler çerçevesinde, görevi kötüye kullanma ya da adil yargılamayı etkileme suçları bakımından değerlendirme yapılabileceğini, ki bu suçlar bakımından değerlendirme yapabilmek için de öncelikle dosyadan belge aslının alınmasındaki amacın açığa çıkartılması gerektiğini düşünüyorum. Amaç bilinmeden, ceza yasalarında suç olarak tanımlanmış hangi eyleme uyduğu konusunda açık bir yorum yapabilmenin de doğru olmadığını düşünüyorum.
Saygılarımla...
|