Mesajı Okuyun
Old 09-12-2015, 14:20   #1
Oğuz Saka

 
Varsayılan Nüfus Kaydının İptali

Öncelikle herkese iyi çalışmalar diliyorum.

Müvekkilim henüz 1 haftalıkken hastanede halen daha tanımadığı, bilmediği ailesi tarafından terkediliyor. Bu durumun akabinde bir karı- koca bu durumu öğrenip hastaneye geliyor ve sahipsiz çocuğun bakımını üstlenmek istiyorlar. Hastane başhekim ve doktorları ile çoocuğu teslim alanlar arasında tutanak yapılıyor ve çocuk teslim ediliyor. Karı- koca kendi çocuklarıymış gibi sahipsiz çocuğu nüfusa kaydettiriyor ve beraberce uzun yıllar yaşadıktan sonra anne ölüyor ve baba 2. eş ile evleniyor. Babanın 2. evliliği yaklaşık 10 yıl sürdükten sonra vefat ediyor ve ikinci eş hemen müvekkilin nüfus kaydının iptali için Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açıyor.

Yukarıda da söylediğim gibi müvekkilin anne ve babası tarafından alındığına dair tek belge hastanede yapılan tutanak. Bunun dışında Medeni Kanun gereğince evlat edinmeye ilişkin prosedürlerden hiçbirine uyulmamış. Bu durumda nüfus kaydının iptali mümkün olur mu?

Ben hukuki açıdan anne ve baba o dönemde yürürlükte olan 743 sayılı Medeni Kanun gereğince zorunlu işlemleri yapmadığından dolayı (hakimden izin, evlatlık sözleşmesi ve diğer koşullar) iptal olabileceğini düşünüyorum ancak;
1 haftalık bebekken birileri tarafından evlatlık alınan çocuğun evlatlık prosedürlerini yerine getirmeyen anne ve babasının bu hatası sonucunda miras hakkından yoksun kalması, 2. eşin durumu evlendiği tarihten beridir bilmesine rağmen anne ve babanın açmadığı bu davayı eşi ölünce açması ne kadar adil, iyi niyet kurallarına ne kadar uygun?

Değerli görüşleriniz için şimdiden teşekkür ediyorum.