Mesajı Okuyun
Old 28-11-2015, 14:05   #5
Av.Karahan

 
Varsayılan

4857 S.K. m.21/5 " işçi kesinleşen mahkeme veya özel hakem kararının tebliğinden itibaren on işgünü içinde işe başlamak için işverene başvuruda bulunmak zorundadır"

Yasa maddesinde dikkat edilecek olursa eğer, yasa koyucu bilinçli olarak 10 günlük hak düşürücü sürenin başlaması için kesinleşmiş işe iade kararının bizzat işçiye tebliğini şart görmüştür. Bu anlamda, kesinleştirilmiş kararın bizzat işçiye tebliği dışında, işçinin ya da vekilinin kararın kesinleştiğini öğrenmesi ya da kesinleşmiş kararın işçi yerine vekiline tebliğ edilmesinin anılan yasa maddesinin düzenleniş amacı karşısında hiçbir hukuki gerekliliği ve yaptırımı bulunmadığı inancındayım. Bu cümleden olarak yasa koyucu bir anlamda, usul hükümlerinin dışına çıkarak kesinleşen işe iade kararının infazı açısından işçiye tebliğ şartını zorunlu görmüştür.


Kaldı ki, işçinin vekili olarak görevimiz, eldeki davamızın yasal dayanağı teşkil eden işe iade davasının yargılaması sonucunda verilen işe iade kararının kesinleştiği gün sona ermektedir. Bu durumda, işe iade kararının maddi ve şekli anlamda kesinleşmesini hukuken mümkün kılmak için gerekçeli kararın işçi vekili olarak tarafımıza tebliği yeterli ve mümkün ise de işe iade başvurusu için bu kesinleştirilmiş kararın vekil olarak tarafımıza tebliğinde hiçbir hukuki ve mantıki gerekçe görememekteyim. Çünkü başta da ifade ettiğim gibi, davacı vekili olarak takip ettiğimiz davada verilen kararın kesinleşmesine müteakip vekillik görevimiz ve sorumluluğumuz sona ermektedir. Bu andan itibaren kesinleşmiş bir dava ile ilgili olarak görevi sona eren vekile yapılan tebligatın hiçbir hukuki geçerliliğinin olmayacağı düşüncesindeyim.

Saygılarımla.